A vízvezeték szerelő telefonszáma

Vízvezeték szótár

Tisztelt Látogató
Ebben a bejegyzésben egy olyan vízvezeték szótárt talál, aminek segítségével értelmezheti a vízvezeték szerelő szakma kifejezéseit és alapfogalmait.  A szótár első sorban a vízvezeték szerelés és épületgépészet témakörében nyújt eligazodást.

::::    ©  A cikk tartalma szabadon idézhető a forrás megjelölése mellett    ::::

Alapvezeték
Lefolyórendszerek és nyomóvezetékek azon szakasza mely a szolgáltatótól a felhasználóig tart. Ez lefolyórendszereknél az ingatlan telekhatáron lévő aknafedél és az épület közötti szakasz. Nyomóvezetéknél pedig a kültéri vízóra és az ingatlan beltéri főelzáró közötti szakasza.

Alsó kifolyású WC. csésze
Az alsó kifolyású csészék minden esetben talpas kivitelűek és nem falra szereltek. A szennyvíz a csésze alján át távozik a szerelő betonon vagy a födémen áttört lefolyórendszerbe. Két fő típusa létezik az alsó kifolyású WC. csészénél is: az egyik a lapos öblítésű a másik a mély öblítésű típus.

Átemelő szivattyú
A szennyvíz szállítására szolgáló berendezés, ott ahol nem lehetséges a gravitációs úton történő szennyvíz elvezetés. Főbb alkalmazási területei: mélygarázsokban, pincékben, szuterénekben. A beépítendő szivattyútípus fajtáját és méretezését a szállítandó közeget fajtája és mennyisége határozza meg. Ez a közeg lehet: tiszta víz, csapadék víz, szennyvíz vagy egyéb folyadék. Szivattyúk főbb fajtái: búvárszivattyút, centrifugál szivattyút több kialakítási módozatban. A centrifugál szivattyúk lehetnek egy vagy több lépcsősek. Ezen felül elektromos vagy robbanómotoros meghajtásúak.

Átfolyós vízmelegítő
Létezik elektromos és gáz üzemű. Az elektromos fajtánál átáramló vizet fűtőszál melegíti fel, míg a gázüzeműnél a hőcserélőt a gázégő melegíti fel. A gáz üzemű berendezések pénztárca kímélőbbek és takarékosabbak, de a telepítésük engedély köteles, nagyobb munkát kíván  és drágább.

Automata leeresztő
Mosogató, mosdó és fürdőkád szifonok modern alkatrésze lehet. Automata vízleeresztők bovdenes vagy pálcás kivitelűek lehetnek. A hagyományos dugót helyettesítik olyan módon, hogy a víz leeresztésnél nem szükséges belenyúlni a vízbe, hanem magas pontról vezérelhető a lefolyás. Modern lefolyóknál már csak ilyen megoldásokkal találkozhatunk.

Beépített WC. tartály
A beépített WC. tartályoknál minden egység a fal síkon belül helyezkedik el, kivéve a vezérlő panelt. Azonban a vízvezeték szerelő szakemberek tudják, javításuk nehézségi foka gyakorlatilag azonos a falon kívül elhelyezett WC. tartályokéval. A falba épített WC. tartályok belsejében is két fő egység végzi a feladatát. Az egyik a töltő szelep, a másik a leeresztő szelep.

Befagyott vízvezetékek
A fagyás jelei: nem folyik a vízcsapból a víz, vagy akadozva folyik a víz a hálózatból, deresedés a szigeteletlen csőhálózat falán, fagyási nyomok az elzáró idomoknál. Melegítéssel lehet kiolvasztani a vezeték azon szakaszát ami nincs a föld alatt. Csatorna hálózatok befagyásánál is gyakran lehet segíteni. A feladatot szakember tuja elvégezni. Vegyszerrel, magasnyomású csatornamosóval és duguláselhárító gépekkel.

Bűzelzáró
Lefolyórendszerek elengedhetetlen része. Ott ahol szennyvizet engedünk a csatornahálózatba, minden képen szükség van rá. A csatornából visszaáramló, kellemetlen szagok és gőzök visszaáramlását akadályozó szerelvény. Minden bűzelzáró a benne tárolt vízzel vagy mechanikai egységgel zárja le a csatorna bűzt. Hol alkalmaznak bűzelzárót: mosogató, kézmosó, fürdőkád, WC, padlóösszefolyó, klíma vezetékek, stb. Készülhet fémből és műanyagból.

Bűzelzáró szifon
Hol van bűzelzáró: padlóösszefolyónál, mosogatónál, kézmosónál, mosógépnél, mosogatógépnél, WC.csészénél, fürdőkádnál, zuhanyzónál, kerti összefolyónál, stb. Anyagát tekintve, fémből (kézmosó) és műanyagból készülhet. Amennyiben elhasználódott, cseréje szükséges.

Csap betét vagy tömítés cseréje
Kétféle csaptelep típust különböztetünk meg: a gyakoribb a modern, kerámiabetétes és a hagyományos menetes forgatós típus. Tekerős típusnál meghibásodás esetén a betétet vagy ennek tömítését szükséges cserélni, a kerámiabetétes típusoknál a komplett kerámiabetét egységet érdemes kicserélni.

Csaptelep felsőrész
Leggyakrabban 1/2″ és 3/4″ colos méretben alkalmazzák. Létezik belőle klasszikus tekerős, gumitömítéses típus és létezik modernebb fél fordítós kerámiabetétes típus. Napjainkra kiszoruló félben van, mert a golyós csapok sokkal megbízhatóbbak és hosszabb élettartamúak.

Csaptelep meghibásodás
Általában az elhasználódás következtében alakulnak ki a meghibásodás. Elvízkövesedés, alkatrészek elkopása vagy törése. A leggyakoribb hiba a gumitömítések kikeményedése vagy elkopása.

Csatorna lejtés
A tökéletes szennyvízelvezetés alapkövetelménye a helyes lejtési fok kialakítása. Általában 3 ezrelék és egy százalék közötti lejtés érték a jó érték. A csatorna lejtést befolyásoló tényezők: csatorna átmérő, csatorna anyaga, szállított anyag, talaj minősége, talaj várható terhelése.

Csatorna kiszellőző
Műanyagból készült alkatrész, mely az ejtővezetékek (strang vezetékek) függőleges magas pontján helyezkedik el. Általában a több szintes ingatlanoknál a tetősíkban helyezik el. Feladata a lefolyórendszer levegőztetését lezárni olyan módon, hogy a gázok, gőzök távozni tudjanak a csatorna hálózatból, de az esővíz, falevelek, bogarak ne tudjanak bekerülni a lefolyórendszerbe.

Csatorna méretezés
Magyar Szabványok jegyzéke részletesen tárgyalja a a csatorna méretezés számítását. A legfontosabb adatok a következők: várható szennyvíz mennyiség, szennyvíz áramlási sebessége, a csatorna hidraulikai sugara, lejtés mértéke, érdességi tényező, szállítandó szennyvíz típusa, csatorna anyaga (PVC, acél, eternit, stb).

Csatorna visszacsapó szelep
Az utcai csatornahálózatból visszaáramló szennyvíz vagy kevert csapadékvíz eltorlaszolására szolgáló berendezés. Létezik belőle egy és két lamellás változat. A visszacsapó szelep automatikusan működik, de manuálisan is lezárható kell hogy legyen. Manapság már elektronikus vezérlésű is létezik belőle.

Csatornatörés
Első sorban a régi (30-60 éves) csöveknél tapasztalható. Legtöbbször a régi vasból, betonból, kőagyagból vagy eternitből készült lefolyócsövekben fordul elő. A törés főbb okai: korrózió, talajmozgás, gyökerek, mechanikai behatások. A vízvezeték szerelő szakember a csatornatörés helyének megállapítására modern műszert alkalmazhat. Mint például: hőkamera, elektrosztatikus hibahely kereső, jelzőgázos műszer.

Csőgörény
A vízvezeték szerelő és duguláselhárító szakemberek egyik alapvető munkaeszköze a csőgörény. Ez tulajdon képen egy duguláselhárító acélspirál, melyből kézi és gépi típus is létezik. Az eszköz működési elve az, hogy a csövekben felgyűlt szennyeződést a forgó mozgás következtében fellazítja. A kézi típusnál emberi erőre van szükség, melyen forgatni, tologatni kell. A gépi megoldás ennél sokkal hatékonyabb, nagyobb erővel, gyorsabban forog. Az eszköz több méretben készül, a tisztítani kívánt csőtípushoz kell igazítani a szerszámot. Kézi eszköznél: 3m-10m hosszúságon és 3mm – 10mm átmérővel. Az ipari csőgörények spiráljai viszont 16mm és 32mm átmérővel készülnek és akár 70 méter hosszban is összetoldhatóak.

Csőkötések
Manapság már rengeteg fajta csőkötés létezik. A kötés fajtája nagyban függ a cső anyagától. Két fő csoport létezik: oldható és oldhatatlan kötés. Csőkötések elterjedt típusa a menetes, hegesztett, forrasztott, préselt, ragasztott csőkötés.

Csőtörés
Nyomóvíz csőtörések leggyakoribb okai: anyaghiba, korrózió, fagykár, mechanikai sérülések, épületmozgások. Rejtett csőtörések jelei: megnövekedett vízszámla, nedvesedés a padozaton, nedvesedés a falakban, víznyomás csökkenés, füllel is hallható hangok a szivárgás környékéről. A rejtett csőtörések és vízszivárgások helye manapság már modern műszerekkel meghatározható. Ilyenek a: hőkamera, akusztikus szivárgásmérő és a jelzőgázos mérőműszer.

Darálós WC.
Mikor építenek be darálós WC.-t egy ingatlanba? Ott ahol nincs 110mm lefolyó így csak kisebb átmérővel ( 32-40-50mm) csővel lehet megoldani a szennyvízelvezetést. Vagy ott ahol mélyebben van a WC. kialakítás mint az utcai csatorna hálózat, ilyenkor nyomás alatt kell felpumpálni a szennyvizet a csatornahálózatba.

Darálós WC. típusai
Két fő kialakítás létezik a darálós WC. tekintetében. Az egyik a WC. csészébe épített (rejtett), a másik a WC. csésze mögött elhelyezett típus. Mindkettőnek meg van a maga előnye. A WC. mögé helyezett típus a csésze felszedése nélkül is tisztítható, szerelhető. A rejtett típus pedig esztétikusabb.

Duguláselhárítás házilag
Azon otthoni duguláselhárító módszerek összessége, ahol házi praktikákat alkalmazunk, profi duguláselhárító berendezés nélkül. A duguláselhárító módszer lehet mechanikus (pumpa, slag, nedves porszívó, spirál) vagy vegyszeres (lefolyótisztító szerek, kóla, szódabikarbóna, ecet).

Eldugult vízvezeték
Maga a vízvezeték csak a legritkábban dugul el, általában a szerelvények és elzárók szoktak eldugulni. Ritkán azonban a vízvezeték is eldugulhat, ennek okai a következők lehetnek: rozsda, szerelési maradékok, forrasz anyagok, vízkő és extrém hidegben a fagyás okozhat dugulást.

Elfagyott vízvezeték
Amikor a víz megfagy, megnő a térfogata. Ez történik a vízvezetékekben is, amikor az első fagyok előtt elmulasztjuk a fagytalanítást (vízleeresztést), a fűtetlen helyiségekben található vízvezetékekből, aminek könnyen csőtörés lehet a vége.

Eternit cső
Cementhabarcsos, hengerelt csőkészítési technológiával készített cső. Az eternit cső cementből és azbesztrostból készül. Nagy nyomás alatt préselik, hengerlik sablonban. Szerkezete: homogén, alaktartó, vízálló, jól formálható. A savakat, lúgokat azonban sokkal rosszabbul bírja, mint a ma használatos korszerű (PVC,KG,PE) vízvezeték és lefolyócsövek. Mivel bebizonyosodott, hogy az eternitcsőben lévő azbeszt súlyosan egészségkárosító, ezért a 80-as évektől már nem alkalmazzák az azbesztcementet kötőanyagnak.

Fagycsap
Kettős szerepe van. Az egyik, hogy elzárja a vizet a másik, hogy leeressze a fagyhatár feletti csőhálózatból a vizet. Leggyakrabban kerti csapoknál és vízóra aknákban történhet az elhelyezése. Általában rézből készül, 3/4″ és 1″ col közötti méretben alkalmazzák. Működési elve: a gömbcsap 180 fokos elfordításával a nyomás lezár és a fagycsap alján lévő ürítő furaton kifolyik a csőhálózatban lévő víz. A vízlefolyás akkor tökéletes ha a végpontokon nyitott állapotba helyezzük a csapokat.

Falba épített mosógép bűzelzáró
A lefolyórendszer szerves egysége a bűzelzáró. A falba épített mosógép vagy mosogatógép bűzelzáró szerepe, hogy meggátolja a csatornahálózatból visszaáramló, gázokat és gőzöket. Ezen egység nélkül büdös lenne a mosógép belseje. Létezik az egyszerűbb falon kívüli bűzelzáró is. Fontos: érdemes évente kitisztítani a bűzelzárót a ruhafoszlányoktól és lerakódásoktól.

Falba építhető WC. tartály
Falsík mögé helyezett, kartonozható, burkolható egység. Egy zártszelvény keretbe épített egység a rögzítő pontokkal, lábakkal, WC. tartállyal és lefolyóval. A WC. csésze mindig a falsíkra szerelt, függesztett. A WC. tartály belsejében ugyan olyan fő alkatrészek találhatóak (töltő szelep, leeresztő szelep) mint a hagyományos WC. tartályokban. Érdemes a népszerű és legjobb minőséget választani, mert itt kevesebb a meghibásodási lehetőség.

Flexibilis lefolyó
Első sorban ott alkalmazzák, ahol a normál szifon nem fér el. Azonban manapság egyre gyakrabban alkalmazzák mosdók bekötésénél is. Nem kell hozzá szakember. Nagyon olcsó. Percek alatt felszerelhető. A leggyakoribb lefolyó átmérők a flexibilis lefolyócsöveknél: 32mm, 40mm, 50mm.

Flexicső
Szinte minden vízvezeték rendszerben találkozhatunk vele, ahol az elzárók és szerelvények között kell oldható kapcsolatot kiépíteni. Leggyakrabban csaptelepeknél, szivattyúknál, WC. tartályoknál és vízmelegítőknél használják. A flexibilis bekötőcső (flexicső) belső anyaga gumi, külső borítása pedig fémháló. A felxicső mindkét vége menetes hollandi vagy szűkítő menetes. Hosszú élettartamú, de a külső hálót ne érje víz, mert hajlamosak a rozsdásodásra.

Folyóka
Általában épített zuhanyfülkék, teraszok, garázs lejárók vízelvezetését hívatott megoldani. A rács anyaga lehet rozsdamentes lemez vagy teherbíró műanyag. Több hosszúsági és szélességi méretben kapható változatos kialakítású lehet. A folyóka alatti lefolyórendszer szennyfogóval vagy bűzelzáróval ellátott. Legtöbbször beépített zuhanykabinoknál találkozhatunk vele.

Forró vizes csaptelep
Két fő típusa létezik: átfolyós és víztárolós típus. Mind két típusnál fűtőszál melegíti fel a vizet. A felmelegített víz hőfoka maximálisan 95-100 fokos is lehet. Az átfolyós típusnál nincs készenléti víztárolás, míg a víztárolósnál 4-10 liter előmelegített víz van a tartályban.

Főelzáró
Ingatlanok vízelzárását szolgáló szerelvény. Mely lehet az ingatlanon kívül: vízóra aknában, lépcsőházban, fürdőszobában. Manapság már nem alkalmazzák a régi menetes szelepházas típusokat. Helyettük a korszerű golyós csapokat (gömbcsapokat) építik be a vízvezeték szerelő szakemberek.

Fürdőkádak típusai
Formájuk alapján: egyenes kád, ülőkád, aszimmetrikus kád, sarokkád.
Anyaguk alapján: akril kád, acél lemez kád, öntöttvas kád, műmárvány kád, épített kád, dizájner bádog kád.

Fűtési rendszerek tisztítása
Egy fűtési rendszert már a telepítést követően érdemes átmosni. Az átmosatást érdemes profi fűtésszerelő szakemberre bízni. A tisztítással a szerelés és telepítés folyamán a rendszerbe került szennyeződések (szerelési anyagok, forraszanyagok, sorják, forgácsok) eltávolíthatók. A vegyszeres tisztításnál a szakember a fűtési csöveket és a radiátorokat mossa át a géppel. Ilyenkor kizárja a kazánt a mosatásból, és különféle adalékokat (levegő, víz, konzerváló anyagok) cirkuláltat a fűtési hálózatban.

Gebo vario csőrendszer
A tekercsekben kapható, bordázott, rozsdamentes acélcső. Könnyen vágható és szerelvényezhető. A Gebo csövek alkalmasak víz, használati meleg víz, hűtő víz szállítására. A Gebo inox bordás csövet leggyakrabban 3/4″ méretben forgalmazzák. Falvastagság 0,3mm, max üzemi nyomás 15bar, max üzemi hőmérséklet 550 °C.

Göbcsap – golyóscsap
A gömbcsapok rendkívül hosszú élettartamúak és megbízhatóak. A gömbcsapok (más néven golyós csapok) nélkül ma már elképzelhetetlen bármely ingatlan vízhálózata. A gömbcsap felépítése egyszerű. Három fő elemből áll: csapház, golyó, tömítőszett. A tömítése a gömbfelülethez simulnak a gömbcsap házban. Előnyös tulajdonságai: hosszú élettartam, karbantartást nem igényel, felújítható. A gömbcsapokat max. 20 bár nyomása és max. 200 fok hőmérsékletre készülnek. Amennyiben, új golyós csap kerül beépítésre, akkor csak kiváló minőségű darabot építtessünk be, ilyen például a magyar gyártmányú Mofém márkájú golyós csap. A Mofém csapok, ugyan is szétszerelhetők és javíthatók. Golyóscsap létezik vízre és gázra is.

Hátsó kifolyású WC. csésze
Itt a szennyvíz cső a WC. csésze hátulján található. A modern falra szerelhető WC. csészék már mind ilyen kialakításúak. Ezen felül főleg a lakótelepeken és olyan tetőterekben elterjedtek, ahol nincs mód alsó kifolyású WC. csészét beépíteni, tehát a függőleges szennyvíz elvezetés nem lehetséges. Víz öblítés tekintetében lehetnek lapos és mély öblítésűek.

Hidromasszázs kádak
A hidromasszázs kád működését és víz áramlását szivattyú biztosítja, melyet egy villanymotor működtet. A szivattyú egy egyfokozatú centrifugaszivattyú, mely megakadályozza, hogy az újabb beindításkor a régi víz visszakerüljön a rendszerbe. Ezt teljesen kiürítő rendszerű szivattyúnak nevezik. Az ilyen jellegű kádak beszerelését csak szakember végezze, ne szereljünk ilyet házilag a rendszer minden esetben áramvédővel kell, hogy ellátva legyen. Leggyakrabban akril alapanyagból készülnek. A hidromasszázs kádak főbb elemei: akril kád, vízfúvókák, pneumatikus indítógomb, szabályzók, lefolyó, túlfolyó, szivattyú.

HL SZIFON
A HL szifon elnevezés már egybeforrt a minőségi padlóösszefolyó fogalmával. A HL szifon vízszintes csatlakozóval ellátott, szigetelő karimával rendelkezik és bűzelzáróval ellátott. Tartalmazza a lépésálló fedeles rozsdamentes rácsot is. Általában műanyagból készül, de létezik belőle öntöttvas kivitel is.

Jakab-szelep
A köztudatban a WC. tartályok úszószelepe lett így elnevezve. De a Jakab-szelep rendkívül elterjedt az ipari felhasználásban is. A Jakab-szelepnek fő feladata: állandó vízszint biztosítása egy tartályba, úgy hogy ez automatikus legyen váltakozó mennyiségű vízvétel esetén is. Működése teljesen mechanikus, így nem léphet fel elektronikai jellegű meghibásodás. Működéséhez szükséges feltétel a az állandó víznyomás és tiszta víz forrás. A nyitás és zárás funkciót egy a víz fajsúlyánál könnyebb hab vagy levegővel töltött karra szerelt műanyag úszótest végzi. A töltőszelep vízvételi oldala általában 3/4 és 1/2 col szokott lenni.

Kamerás csatornavizsgálat
Mikor ajánlott a csatorna kamerázás: folyamatosan visszatérő dugulásoknál, csatorna töréseknél és sérüléseknél, gyökérbenövések és talajmozgások esetén, nagyobb csatorna rekonstrukciók után, talaj, falak és födém nedvesedés esetén. A csatorna kamerás vizsgált gyors, tiszta és jól dokumentálható. A kamerás csatornavizsgálatnak a már átmosatott dugulás mentes csatorna hálózatban van értelme. a korszerű csatornakamerák főbb tulajdonságai: akár 50 méter berudaló kábel, akkumulátoros áramforrás, ledes megvilágítás, önbeálló kamerafej, kép és videó rögzítés, nyomvonal követés az opcionális helymeghatározó egységgel.

Kerámiabetétes csaptelep
Napjainkra már szinte teljesen kiszorították a kerámiabetétes csaptelepek a hagyományos tekerős gumibetétes típusokat. Itt egy karral tudjuk a hideg és meleg víz keverést megoldani. természetesen létezik a hagyományos csaptelepekhez is kerámia betétes felsőrész. A kerámiabetétes csaptelepek esetében két egymáson csúszó kerámia korong nyitja meg vagy zárja el a víz útját. Ezeknek a korongoknak az egymáson csúszó felületei tökéletesen simára csiszoltak. A kerámiabetéteket speciális zsírral vonják be, majd tömítésekkel ellátott műanyag házba kerülnek. Fontos: érdemes vízszűrőt beépíteni a kerámiabetétes csaptelep elé, hogy sok évig tökéletesen működjön. Amennyiben az évek során a tömítések elkopnak vagy a kerámia megsérül, akkor sem kell eldobni a csaptelepet, mert cserélhető a kerámia egység.

Kerti csap javítása és cseréje
A kerti csapoknál két fő meghibásodást tapasztalhatunk. Az egyik hiba a csöpögés, ilyenkor az elzáró szelep gumija vagy a betét hibásodott meg. Ehhez egy szelepgumi vagy szelepbetét szükséges cserélni. Komolyabb a probléma ha a kerti csap földben lévő elzárója (fagytalanító csap) hibásodott meg. Ilyenkor feltétlen vízvezeték szerelő szakemberre lesz szükség, hiszen a föld alatt legalább 80 cm-rel helyezkedik el az ún. fagycsap, amit minden esetben cserélni kell.

Kerti csap téliesítése
A műveletet saját kezűleg is elvégezhetjük. Zárjuk el a vizet ott ahol a fagytalanító csap van beszerelve. Ez lehet a kerti csap alatt vagy a vízóra aknába. Fontos, hogy az elzárás tökéletes legyen, és a víz leürüljön a leeresztő furaton. E leürülést gyorsítani tudjuk, ha a kerti csapot megnyitjuk így a vákuumot megszüntetjük. Érdemes később ellenőrzést végezni. Ha furcsa zúgó hangot hallunk pár perc múlva is a kerti csap tetején, akkor nem zár tökéletesen a fagycsap és szökik a víz a leeresztőnél.

Kombinált szelep
A kombinált szelep speciális változata a sarokszelepeknek, mely lehetővé teszi, hogy egyszerre két kivezetést és elzárót nyerhessünk egy hideg vizes kimenetről. Elsősorban mosdó vagy mosogató mellé vagy alá kerül beszerelésre, ahol a mosógép vagy mosogatógép is be lesz kötve, így érhetjük el, hogy a mosdó vagy mosogató csaptelepet a mosógép vagy mosogatógép üzemelése közben is használhassuk.

Kondenzvíz vezeték
Klímák és olyan egyéb hűtő-fűtő berendezések vezetéke, ahol működés közbeni kondenzációs víz keletkezik és ennek elvezetése szükséges. Általában műanyagból készül, mely lehet merev falú vagy flexibilis.

Könyök
Vízvezeték és fűtési rendszerek eleme. Ott alkalmazzák ahol iránytörést vesz a vezeték. Főbb felhasználási helyek: fűtési rendszerek, lefolyó csövek, vízvezetékek. A könyök anyagát tekintve lehet: acél, öntöttvas, PVC, réz, műanyag.

Közcsavar
Mindkét végén menettel ellátott szerelvény. Felhasználási területe: vízvezeték szerelés, fűtésszerelés, klímatechnika, épületgépészet. A közcsavar anyaga általában réz, de a felhasználási terület függvényében lehet: acél, öntöttvas, PVC, réz, műanyag.

Lapos öblítésű WC. csésze
A lapos öblítésű WC. csészének is két fajtája létezik, alsó kifolyású és hátsó kifolyású. A lapos öblítésű WC. csésze főbb előnyei: a széklet szemrevételezése egyszerűbb, mint a mély öblítésű típusnál, valamint nincs felfröccsenés székelés után. Hátrányok: általában drágább, mint a mély öblítésű típus, valamint vízkövesedésre hajlamosabb és nehezebb tisztán tartani.

Leeresztő szelep
Mosogatók, mosdók és fürdőkádak lefolyójánál alkalmazható. Általában pálcával vagy bovdennel működik. Előnye, hogy nem kell a vízbe belenyúlni a lefolyó nyitásához és zárásához. Ezért in nevezik automata leeresztő szelepnek. A vezérlő lehet gombos, karos vagy pálcás.

Lefolyótisztító acélspirál
A vízvezeték szerelő és duguláselhárító szakemberek egyik alapvető munkaeszköze lehet az eldugult lefolyók tisztításánál. Több hosszban és átmérővel rendelkezik. A dobba szerelt acélspirálok egy szálból állnak, míg a gépbe fűzhető típusok szekcionáltak, tehát darabokból lehet összecsatlakoztatni őket. A profi spirálokra különböző fejek csatlakoztathatóak.

Légbeszívó szelep
Hasznos szerelvény, a lefolyórendszerben fellépő vákuum és légtorlódás kiküszöbölésére szolgál. A mennyiben kellemetlen csatornaszag jelenik meg a fürdőben vagy a mosdóban akkor biztos hogy szükség van a légbeszívó szelepre. Bizonyos épületmagasság után már fontos lehet a beépítése, pláne ha nincs strang szellőző. Gyakran mosogató vezetékeken is beépítésre kerülhet utólag, ha nem megfelelő a lefolyórendszer kiépítése.

Légtelenítő szelep
Fűtési rendszerekben kialakuló légbuborékok eltávolítását szolgáló alkatrész. Létezik automata légtelenítő és manuális légtelenítő szelep. A légtelenítő beépítése elengedhetetlen egy megbízhatóan működő meleg vizes fűtési rendszernél. Az automata légtelenítőt általában a fűtési rendszer legmagasabb pontjára érdemes felszerelni, ahol általában a levegő leginkább összegyűlik.

Mély öblítésű WC. csésze
Napjainkban már ez a legnépszerűbb típus. Létezik belőle talpa és falra szerelhető is. Létezik belőle alsó kifolyású és hátsó kifolyású is. Előnyei: könnyen tisztítható, kevésbé jelentkeznek kellemetlen szagok a használata után. Hátrányok: használata közben felfröccsenő a víz a használó fenekére, nem lehetséges a széklet szemrevételezése.

Monoblokkos WC. tartály
Működési elvét tekintve megegyezik a hagyományos típusokkal. A fő különbség, hogy a WC. tartály és a WC. csésze egybe van építve egy szerelő készlettel. Árát tekintve a monoblokkos típusok jóval drágábbak, mint a hagyományos kivitelűek. A WC. tartály anyaga porcelánból van.

Mosogató és mosdó csaptelep beszerelése
Ezt a munkát jobb vízvezeték szerelő szakemberre bízni. A csaptelep szakszerű bekötésének fontos mozzanatai a következők. A víz nyomás elzárása, majd a régi csaptelep kikötése, a sarokcsapokról alsó rögzítés oldása, minden csatlakozás és menet tökéletes tisztítása, az új csaptelep flexicsöveinek bekötése a csaptelepbe, a bútorlaphoz való stabil rögzítés és végül a menetes hollanderek csatlakoztatása a sarokszelepekhez.

Műanyag csőhálózatok
A műanyag csövek általában térhálósított polietilén alapanyagból készülnek. Ez az alapanyag rendkívül hosszú élettartamú, vegyszer és korrózió tűrő. A szerelvényezése rendkívül egyszerű – forrasztást, hegesztést nem igényel. Az egyes idomok és szerelvények préseléssel vagy menetes szorító gyűrűkkel történhet. Általános méretek az 1/2″ és a 3/4″ méretek.

Műszeres csőtörés bemérés
A leggyakoribb módszer a rejtett szivárgások és csőrepedések felderítésére. Az eljárás a földben falban lévő vezetékeknél alkalmazzák a szakemberek. Főbb módszerek a hiba felderítésére: akusztikus vizsgálat, hőkamerás vizsgálat, jelzőgázos szivárgás vizsgálat.

Ókori vízvezetékek
Ha ókori vízvezetékekről beszélünk akkor Róma az első. A római civilizáció büszke is volt rá, hogy sikerült több száz kilométernyi víz és csatornahálózatot kiépíteni. Vízvezetékek anyaga általában természetes kőzetből vagy kerámiából épült. A vízvezeték a forrástól (magas pont) jutott el a városok kútjaihoz, fürdőibe. A tiszta víz továbbítást föld felszíni akvadukt és föld alatti csőhálózat biztosította.

Öblítő szelep
Rengeteg gyártó készít öblítő szelepet. Fazonra, formára is különböző lehetnek. A fő feladatuk a WC. leöblítése tartály beépítése nélkül. Az WC. öblítőszelepet közvetlen a hálózati nyomásra kell csatlakoztatni, majd egy bekötő csővel a WC. öblítő furatára kell rákötni. Létezi belőle nyomógombos, karos és félfordítós típus. Csak akkor képes leöblíteni a WC. tartalmát, ha megfelelően nagy a hálózati víznyomás.

Ötrétegű vízvezeték csövek
Az ötrétegű csöveket első sorban vízvezeték és fűtési hálózatok kiépítésénél alkalmazzák. Az öt rétegű csövek rétegrendje e a következő: műanyag, kötőanyag, alumínium, kötőanyag, műanyag. Szerelvényekkel és idomokkal könnyen szerelhető, gyors építést tesz lehetővé. A kereskedelemben tekercses kivitelben forgalmazzák. Főbb előnyök: akár 100 méteres szálban is használhatóak, kötések nélkül. Teljesen korrózió tűrő, valamint jó bírja a magas nyomást (10 bár) és a magas hőmérsékletet (95 fok).

Padlóösszefolyó
Mint a nevéből is adódik ez egy víz elnyelésre képes lefolyó. A köztudatában a mai napig Szuez szifon elnevezéssel is illetik. Létezik belőle: csak elfolyó, illetve 1-2-3 rákötést tartalmazó típus is. Általában a kézmosó vagy a kád lefolyóvezetékét szokták rákötni, hogy mindig friss víz utánpótlása legyen és ne száradjon ki. Amennyiben egy padlóösszefolyó kiszárad és a bűzzárban nincs víz akkor a kellemetlen szagok forrása lesz, mivel akadály nélkül fog a csatornaszag kipárologni. A padlóösszefolyónak kettős funkciója van, az egyik a biztonsági vízelnyelés vízfolyás esetén, a másik a tisztítási lehetőség az elmenő szakaszon. Az összefolyók bűzelzáró eleme minden esetben kivehető, szerelhető és házilag is tisztítható. A rácsozat lehet rozsdamentes, vagy festett kivitel.

Perlátor szerepe
A csaptelepek kifolyó részén található menetes egység. Több hasznos funkciója is van: meggátolja a víz fröcskölődését, megszűri a vízhálózatból érkező szennyeződéseket és levegővel dúsítja az áramló vizet, így például takarékosabbá válik a mosogatás. A hagyományos perlátor minden vízcsapon megtalálható. Összességében komfortosabbá teszi a víz felhasználást.

Prés kötés (presz kötés)
Úgynevezett présidomos kötés. Első sorban különböző keménységű rézcsövek oldhatatlan kötésénél alkalmazott eljárás. A 3/8 mérettől akár a 3″ col méretig alkalmazható. A csövekhez teljes fitting készlet áll rendelkezésre (könyökök, toldók, karmantyút, menetes csatlakozók). A préselt kötések főbb előnyei és tulajdonságai: magas hőállóság, korrózió állóság, magas nyomás állóság. Felhasználható: ivóvíz vezetékek, fűtési rendszerek, légkondicionáló rendszerek kiépítésére is.

Radiátorok leggyakoribb hibái
Légtelenítési problémák, leragadt elzáró szelepek és termosztátok, csöpögő elzárók és torló szelepek, átrozsdásodás a radiátortesten.

Roppantógyűrűs csatlakozás
Maga a kötés egy idomtestből a roppantógyűrűből és szorítóanyából áll. Első sorban félkemény és kemény rézcsövek és idomok összekötésére való. A szereléshez csak villáskulcsokra van szükség. A tömítést a mechanikus kötés ereje hozza létre, ahol fémes alakváltozás történik a csövön és a réz gyűrűn is. A roppantógyűrűs kötés előnye: gyors szerelés vagy gyors javítás érhető el hegesztés, forrasztás, ragasztás nélkül minimális szerszám használat mellett. Ezen felül a kötés jól bírja a mechanikus terheléseket, magas hő ingadozást és rendkívül nyomásálló.

Sarokcsap (sarokszelep és kombinált sarokszelep)
Első sorban csaptelepek és WC. tartályok bejöv víznyomásnak elzárására és szabályzására alkalmas szerelvény. Létezik szűrővel ellátott és szűrő nélküli modell is. A szűrős kivitelnél a benne található szűrők pedig segítenek megóvni a vízfogyasztó eszközt a vízkő és szennyeződések káros hatásaitól. A sarokszelepek lehetnek kombinált kivitelűek is ahol plusz fogyasztó is ráköthető (mosógép, mosogató gép).

Schell szelep
WC-öblítésére alkalmas szerelvény. Előnyök: kis helyigény, gyors telepíthetőség, esztétikus kivitel, takarékos üzemeltetés, beszabályozható öblítővíz mennyiség. Hátrányok: csak 1.5 bár hálózati víznyomás felett javasolt a használata, a takarékos használat mellett WC. csészét gyakran elvízkövesíti (húgykő). Műszaki tartalom: sárgaréz ház, krómozott külső, 3/4″ csatlakozás, max 6 liter öblítővíz mennyiség – egy nyomásra.

Strang vezeték
Ennek a lefolyóvezetéknek több neve elnevezése is lehet: ejtő vezeték, strang vezeték, felszálló vezeték. Az említett csatorna szakasz minden esetben függőleges kiépítésű. Erre függőleges lefolyócsőre csatlakoznak rá a lakások lefolyócsövei. Létezik mosogató starng, WC. strang és fő lefolyó strang vezeték. A strang vezetékek anyagai régebben eternit, vas és PVC. voltak. Manapság már a korszerűbb PVC KG csöveket alkalmazzák. Méretük: 63mm és 200 mm között váltakozhat, annak függvényében, hogy milyen lefolyócső van rákötve a lakásból.

Strang szellőző
Főbb feladata: eltávolítani a csatornahálózatban keletkező gázokat, gőzöket. Biztosítja a szifonok, összefolyok és bűzelzárók állandó vízszintjét, mérsékli vagy megszünteti a fellépő vákuum jelenséget a víz leeresztéskor. Ezért nagyon fontos, hogy a kültéri csatornaszellőző állapotának ellenőrzése. A strang szellőző lehet egyszerűen kivezetett (kalappal ellátott vagy hálós kivitelű a bogarak és madarak távoltartására.

Szelepház, szelep orsó, szelep tányér, szelepülék
Általában rézből készült, korrózió tűrő alkatrészek. Az elzáró egység szerves részei. A nyitás folyamán nő a szelepház átmérője, így az átáramló folyadék mennyisége szabályozhatóvá válik. Többnyire horizontális elhelyezésű a menetese elzáró test, és merőleges a az áramlásra. Létezik az áramlásra szögben döntött elzáró is.

Szennyvíz szivattyú
Minden esetben speciális kiképzésű, erősített házú és erősített alkatrészekből álló berendezés. Általában centrifugál kiképzésű, fogakkal, késekkel, lapátokkal felszerelt. Teljesítmény és kiképzés függvényében változhat az emelési magasságuk és a szállítási közeg.

Szuez szifon
Más néven padló összefolyó – kettős feladatot láthat el. A vize helyiségben esetlegesen kiömlő vizet (csőtörés) hívatott elnyelni, másrészről tisztítási lehetőséget ad a Szuez szifonra kötött lefolyóágakhoz (zuhany, kád, kézmosó). Érdemes házilag is tisztítani, legalább évente.

Talpas mosdó
Manapság már kevésbé divatos, inkább szifon takaró porcelán testeket alkalmaznak, ha el szeretnék takarni a kézmosó szifonját. Egyébként a mosdó kagylót minden képen szükséges rögzíteni a falon, a talpas mosdó takaró csak esztétikai funkciókat lát el. Nehézkes a szifoncsere és a talp körül is problémás a takarítás.

Tisztító szem
Csatornaszakaszok tisztítására alkalmas PVC idom, általában T idomos, de lehet 45 fokos elemből is a csatlakozás a vízszintes lefolyószakaszon. Hosszú csatorna szakaszokon érdemes többet is elhelyezni a tisztíthatóság végett.

Töltőszelep
WC. tartályok egyik fő egysége, a hálózati víznyomás 3/8 vagy 1/2 col menetes csatlakozóval van rá kötve a töltőszelepre. Feladata a tartályban lévő vízszint beállított értéken tartása. Lehet modern műanyag (Geberit) és lehet hagyományos úszós kivitelű (Jakab szelep) is. Minden esetben jól kalibrálható a vízszint.

Tömszelence
Rengeteg fajtája létezik, de talán a legismertebb fajtái a következők: hagyományos csapok és elzárók orsótengelyén lévő tömítő gyűrű és foglalata, vagy a csaptelepek fix csöves bekötésénél találkozhatunk vele. Oldható kötés, villás kulccsal szerelhető.

Tágulási tartály
Fűtési rendszerek elengedhetetlen része, mely kompenzálja a víz felfűtés során keletkező plusz nyomást (víz tágulás) a rendszerben. Létezik belőle nyitott és zárt tágulási tartály. A nyitott rendszerek, szinte már teljesen megszűntek. A zárt tágulási tartályok is két fajták lehetnek. Az egyik kazán belsőben elhelyezett, a másik a külső tágulási tartály. A tartályokon midig van egy levegő töltő szelep is, arra az esetre, ha levegőt kellene után tölteni a tartályba.

Túlfolyó
Általában fürdőkádaknál, mosogatóknál alkalmazott műanyag szerelvény. Feladata a nyitva felejtett vízcsap esetén a ledugózott lefolyó mellett is képes legyen a vizet biztonságosan elvezetni a lefolyórendszerbe.

Úszószelep
Rendkívül széles a felhasználási köre: állattenyésztés, mezőgazdaság, ipar. Azonban a háztartásokban is találkozhatunk vele a WC. tartályoknál. A szerelvény fő feladata, hogy állandó vízszintet biztosítson a tartályba, és mind ezt automatikusan. A szelep úszójának felhajtó erejét minden esetben a víz fajsúlyánál könnyebb anyaggal lehet elérni. Ez lehet ipari hab vagy levegővel töltött műanyag buborék.

Ültető gumi
Alsó kifolyású WC. csésze beszerelésénél elengedhetetlen alkatrész. A tökéletes és szagmentes illesztés érdekében (lefolyó és WC. csésze kifolyó) mindig be kell építeni az ültető gumit. Létezik belőle egyenes és excenteres kivitel. Az excenteres ültetőgumi segítségével a hibás beépítési távolság is kompenzálható.

Villanybojler vízkő
A vízkő kialakulása nagyban függ a víz keménységével és a vízhőfokkal. Kemény víznél és magas hőfok esetén, jóval több vízkő alakul ki a fűtőszálon, az anódrúdon és a bojler belsejébe. A vízkő eltávolítását, a fűtőszál cseréjét és az anód rúd cseréjét érdemes szakemberre bízni. Elvízkövesedett bojler több áramot fogyaszt és sokkal lassabban melegíti fel a vizet.

Visszacsapó szelep (szivattyú)
A klasszikus típus szivattyúk szívó csövének végére van csatlakoztatva és rézből készült. Feladata, hogy felszívás estén nyisson, viszont kikapcsolt szivattyúnál ne engedje el a vizet a csőhálózatból. Létezik tányéros rugós kivitel és műanyag golyós kivitel is.

Vízkő lerakódás
A vízkő a vízből kiváló ásványi sók összessége. Negatív hatásai az otthonunkban a következők: az elektromos berendezések (bojler, vízforraló, kávéfőző, mosógép, mosogatógép) belső szerkezetében (főleg a fűtőszálon) lerakódik és felhalmozódik. Csaptelepek, WC. csészék, kádak mosdók, piszoárok felületén rakódik le. Eza vízkőnek nevezett a nagy leggyakrabban kalcium és magnézium-karbonát.

Víznyomás csökkentő
Általánosságban nincs szükség a nyomáscsökkentő beépítésére, mivel általában 3-4 bár nyomás a hálózati nyomás. Azonban bizonyos területeken akár 10 bár nyomás is lehet a hálózaton, hogy a távoli felhasználóknál is legyen víznyomás. Ilyenkor azonban szükséges a nyomáscsökkentő beépítése a közeli felhasználóknál, mert itt túl nagy még a víznyomás. A nyomáscsökkentővel lehet elérni, hogy az ingatlan vízhálózata és a berendezések is hibamentesen üzemeljenek a 3 bár körüli nyomáson. A nyomáscsökkentőn jól beszabályozható a kimenő víznyomás, ezért érdemes egy manométert is felszerelni rá, hogy mindig ellenőrizhető legyen az érték.

Víztakarékos WC. tartály
Manapság már szinte csak ilyen víztakarékos tartályok kaphatóak. Teljesen mindegy, hogy falba épített vagy falon kívüli modellekről beszélünk. A víztakarékosság elve, hogy a vízöblítő egység nyomásával, húzásával ne ürítse le a WC. tartály teljes vízmennyiségét. A megoldások több félék lehetnek: nyomógombos, húzókaros, billenő fedeles, esetleg külön gomb a víztakarékos módhoz.

Víztakarékos zuhanyfej
A lényeg, hogy kevesebb vízfelhasználás mellett is megmaradjon a zuhanyzás élménye. Két megoldást is alkalmaznak a zuhanyfej gyártók. Az egyik trükk, hogy több, de sokkal kisebb furatot helyeznek el a zuhanyrózsán, valamint a turbulens áramlás elvét alkalmazzák, ahol levegővel kevert víz áramlik ki a zuhanyfejből. Ilyenkor a használó nem érzi kevesebbnek a víznyomást.

Vízvezeték árok mélysége
Általános szabály szerint ez a mélység 0.8 méter és 1.2 méter között legyen. Azonban több dolog is befolyásolhatja ezt az értéket: éghajlat viszonyok, talajterhelés mértéke, cső átmérő, cső falvastagság, hajlítás, talaj milyensége, talaj tömörsége, várható terhelés. A fagyhatár betartása és a vizes árok mélysége a lefolyó vezetékekre is vonatkozik, itt is szükséges a min. 80 cm. fektetési mélységet betartani, hogy ne fagyjon el szennyvíz vezetékünk.

Vízvezeték csövek élettartama
Manapság mer sehol nem szerelnek új vízvezeték rendszereket ólom vagy vas csövekkel. Helyettük a korszerűbb réz, és műanyag vezetékek vették át. Ezek várható élettartama a következő: lágy rézcső – 60 év, kemény rézcső – 100 év, KPE cső 50-100 év. Természetesen ezeket az adatokat rengeteg külső körülmény befolyásolhatja.

Vízvezeték fagyhatár
A föld alatt húzódó ivóvíz és csatorna vezetékek minimális fektetési mélysége 0.8-0.9 méter. Ha ennél mélyebben van az csak jó! Sajnos a szokatlan hidegek telek, amik lecsaptak Magyarországra,  rávilágítottak, hogy javasolt még mélyebbre fektetni a vízvezeték és lefolyó csöveket, de sajnos az utcai beállások magassága ezt sok helyen nem engedi meg (hurok ne legyen a rendszerben). A fagyhatár betartása nagyon fontos!

Vízvezeték excenter
Leggyakrabban a fürdőszobában találkozhatunk vele, például a fürdőkád és zuhanykabin csaptelepeknél. Több hossz méretben is kaphatóak, a csempe vastagság függvényében (menet kiállások). Ez a korrigáló alkatrész sárgarézből készül és horgannyal vagy krómmal van bevonva. A kötés menetének eltakarására, krómozott vagy festett fali korongot alkalmaznak.

Vízvezeték fagytalanítása
Ha egy ingatlantól téli szezonban hosszabb ideig távol vagyunk – nélkülözhetetlen a fagymentesítés. A legbiztosabb, ha egyáltalán nem hagyunk vizet a vízhálózatba, tehát teljes leeresztést végzünk, minden csövön, minden szaniteren. Zárjuk ela vízóránál a főcsapot (fagycsapot), ha nincs ilyen akkor a kötést is megnyithatjuk, hogy kifolyjon a rendszerből a víz. Ezután lakásban található valamennyi csapot nyissuk ki. Természetesen az a legideálisabb, ha fagytalanító csapunk van, ami a lakásban lévő csövekben rekedt vizet az elzárást követően leereszti az aknába, így a rendszerből távozik a víz és helyére levegő kerül és biztosan nem tud átfagyni. Ezen felül érdemes minden szifont (mosogató, mosdó, WC. csésze) leüríteni szárazra.

Vízvezeték főelzáró csap
Az utcafrontról befelé haladva a következők lehetnek az elzáró elemek: talajba süllyesztett öntvény főelzáró, vízóra előtti golyós csap, vízóra utáni golyós csap (ez lehet egyben fagytalanító csap is), lakás főelzáró csapja.

Vízvezeték hangszigetelés
Egy szakszerűen megépített vízvezeték hálózatot nem szükséges hangszigeteléssel ellátni. A zúgó, rezonáló, zajok forrása soha nem a csőhálózatban áramló víz, hanem az öreg, elhasználódott elzáró elemek. Tehát ezeket kell kicserélni.

Vízvezeték hőszigetelése
A vízvezetékek hőszigetelése a fagykároktól nem véd meg. A szigetelés fő feladata a fűtési és meleg víz hálózatok csövén fellépő hőveszteség csillapítása, valamint a páralecsapódás csökkentése.

Vízvezeték keresés a falban és földben
Többnyire fémdetektorokkal történik. A fémkereső működési elve a következő: keresőfej két tekercsekből áll. Az egyik tekercs (adó) egy folyamatosan váltakozó mágneses mezőt bocsájt ki, a másik tekercs (vevő) pedig figyeli a mágneses mező torzulásait. A fémek torzítják a mágneses mezőt és így a torzulás mértékének függvényében a műszer számításokat tud végezni. Az elemzés eredményéről különböző hangmagasságban sípoló hangot ad a kijelzővel rendelkező fémkeresőkön a megtalált fémtárgy mélységet is láthatjuk.

Vízvezeték menet méretek
A leggyakoribb menet méretek colban szokták meghatározni. Amennyiben szerelvény szaküzletben vásárolnánk csöveket, idomokat vagy szerelvényeket, akkor a következő gyakori méretekkel találkozhatunk: 1/8″, 1/4, 3/8″, 1/2″, 3/4″, 1″.

Vízvezeték nyomáspróba
Minden új és felújított vízvezeték és fűtési rendszert átadás előtt nyomáspróba alá kell tenni. Fontos, hogy a nyomáspróbát a még nyitott csőhálózaton kell elvégezni, a falazás és burkolás előtt. Az ivóvízhálózatokat a városi nyomás 1,5 szeresével (nyomásfokozással) is szükséges tesztelni. Az alapos szakember a nyomáspróbát kétszer is elvégzi. A feladatot mindig szakembernek kell elvégeznie.

Vízvezeték szerelés rézcsővel
A rézcsővel történő szerelésnél lágy és kemény rézcsöveket is alkalmazhatnak a vízvezeték szerelő szakemberek a feladat függvényében. Kemény rézcsővel általában gázvezeték és fűtési rendszereknél találkozhatunk. Rendkívül tartós, hosszú élettartamú (100 év) és megbízható. A kötések kemény forrasztással és prés kötéssel kapcsolhatóak össze. Lágy rézcsöveket a jobb alakíthatósága miatt alkalmaznak a szakemberek, ott ahol a feladat igénye ilyen, pl.: padlófűtés, itt tekercses kivitelű rézcsöveket alkalmaznak.

Vízvezeték tisztítása
Az ivóvíz hálózatok tisztítását csak minősített szakember végezheti, mivel rendkívül felelősségteljes munkáról van szó. A feladat 3 lépésből áll: vízvezeték mosatás, vízvezeték fertőtlenítés, vízvezeték átöblítés. A tisztítás módszerei: vegyszeres tisztítás, magasnyomású mosatás, mechanikus tisztítás. Az alkalmazott tisztítási módszer a szennyeződés fajtájától függ.

Vízvezeték üzemi nyomása
A vízhálózatok különböző nyomászónákra tagolódnak. A zónákon belüli, sokszor jelentős nyomás különbségnek két fő oka van: a zóna vízigénye és a zóna területének magassága. A vízigény többszöröse is lehet egy sűrűn lakott vagy ipari felhasználókkal tarkított területrésznek, mint egy gyéren lakott, kis vízigényű területnek. A másik oka a jelentős víz nyomás különbségnek a magasan fekvő területekre csak sokkal nagyobb nyomással (nyomásfokozó szivattyúk használatával) lehet eljuttatni vizet. A területi vízműszolgáltatók általában: 1,5 bártól 16 bárig tudnak üzemi víznyomást szolgáltatni. A leggyakoribb üzemi víznyomás azonban 3-5 bár között van.

Vízszűrő (hálózati)
A bejövő ivóvíz vízvezeték rendszerbe épített mechanikai elem, mely a hálózatból érkező szennyeződések (rozsda, homok, iszap) kiszűrésére szolgál. A szűrőbetétek akár mikronos finomságúak is lehetnek. A fejlett, modern szűrők nemesacél szűrővel rendelkeznek, amik moshatók. Rendkívül széles nyomástartományban alkalmazhatót: 3-16 bár között. A vízszűrő alján általában szennyleeresztő csap is található. Nagyon hosszú élettartam jellemzi őket.

WC tartály típusok
Két nagy csoportba sorolhatók a WC. tartályok: falon kívüliek és a falsíkon belüliek. A falon kívül elhelyezett WC. tartályok esztétikumban elmaradnak ugyan a falba rejtett változatoktól, de olcsóbbak és könnyebben szerelhetők. A falsíkon belül elhelyezett WC. tartályok a legmodernebbek, szigeteltek és minőségi alkatrészek találhatók benne. A külső WC. tartályok lehetnek alacsony és magas építésűek. Ezek anyaga legtöbbször műanyag. Ezen felül népszerűek még a monoblokkos WC. tartályok, itt a WC. csészére van ráépítve a WC. tartály.

WC. csésze típusok
Több csoportba is sorolhatók, de talán a a legfontosabb a szennyvíz elvezetésének iránya. A két fő csoport: alsó kifolyású és hátsó kifolyású. Vízöblítés tekintetébe pedig lapos öblítésű és mély öblítésű WC. csészékről beszélhetünk. Rögzítésük szerint pedig: talpas kialakítású és falra szerelt típusok léteznek.

WC. gumiharang
Egy gumi alkatrész ami a WC. öblítővíz csövet köti össze a WC. csésze bekötő csonkjával. WC. gumiharang a régi típusú WC. csészéknél található meg. Az újabb WC. csészékkel már más típusú gumi tömítő alkatrészt használnak. A gumiharang cseréje rendkívül trükkös ezért érdemes szakemberre bízni.

WC. ültető gumi
Alsó kifolyású WC. csészék elengedhetetlen alkatrésze. Az ültető gumi a WC. csészét és a lefolyót köti össze hermetikusan. Az ültető gumi lehet egyenes vagy excenteres kiképzésű.

Zúgó, hangos vízvezeték
A zúgás leggyakoribb oka, valamelyik elzáró szelep vagy sarokcsap szeleptányérjának elkopása, vagy orsó menetének elkopásából fakadhat. A zúgást és furcsa rezonáló zajokat, hangokat az átáramló víz erősíti fel és továbbítja a csőhálózat távolabbi pontjába is. Amennyiben a vízvezetékek szigetelés nélküliek és a cső rögzítő bilincsek is meglazultak akkor még erősebb lehet a rezonancia. A folyamatos rezonancia a csőhálózat egyes részeinek sérülését is okozhatja.

Zuhanykabinok típusai
Létezik belőle akril tálcás, lemez tálcás és épített aljú (csempe vagy műgyanta). A zuhanykabin kialakítása lehet íves vagy egyenes falú. Lehet zsanéros vagy tolóajtós. A funkciót tekintve lehet: tusoló csöves vagy több funkciós beépített hidromasszázs fejekkel ellátott.

::::  © A cikk tartalma szabadon idézhető a forrás megjelölése mellett  ::::

Vízvezeték szerelő szakembereink Budapest minden kerületében dolgoznak: I. kerület – Víziváros, Krisztinaváros, Tabán, II. kerület – Rózsadomb, III. kerület – Óbuda, Békásmegyer, IV. kerület – Újpest , V. kerület, VI. kerület, VII. kerület, VIII. kerület, IX. kerület, X. kerület – Kőbánya, XI. kerület, XII. kerület, XIII. kerület – Angyalföld, Újlipótváros, XIV. kerület – Zugló, XV. kerület – Újpalota, Rákospalota, XVI. kerület – Mátyásföld, Szentmihály, XVII. kerület – Rákosliget, Rákoskeresztúr, XVIII. kerület – Pestszentlőrinc, Pestszentimre, XIX. kerület – Kispest, XX. kerület – Pesterzsébet, XXI. kerület – Csepel, XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, XXIII. kerület – Soroksár – Vízvezeték szerelés Budapesten.

5/5 - (16 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma