A vízvezeték szerelő telefonszáma

A szennyvízcsövekről

A szennyvízcsövekről
A szennyvízcsövek mellékes dolognak tűnnek, ám nagyban hozzájárulnak otthonunk komfortjához. Hogy a csatornázás egy megfelelően működő és tartós rendszerként szolgáljon minket, ahhoz a szennyvízcsövek kiválasztásánál és beépítésénél is több szempontot figyelembe kell vennünk.

Régi eternit lefolyócső
Régi eternit lefolyócső

A szennyvízcsöveket az elmúlt évszázadban javarészt eternitből készítették, ami ma már több szempontból is elavultnak számít. Egyrészt azért, mert akkoriban még azbeszt felhasználásával történt a gyártásuk, amiről ma már tudjuk, hogy igen veszélyes az egészségre.

Másrészt pedig az eternit csövek strapabírása és élettartama is jóval elmarad a napjainkban használatos PVC szennyvízcsövektől. A közműhálózatban folyamatosan zajlik az eternit csövek cseréje, és ezt szakember segítségével javasolt elvégezni minden háztartásban is.

Modern PVC csatorna idomok
Modern PVC csatorna idomok

A PVC csövek számítanak igazán korszerűnek, hiszen formatartók, ellenállnak a különböző agresszív anyagoknak, a korrózióval szemben is tartósak, könnyen szerelhetők, telepítésükhöz nincs szükség speciális eszközökre és nagy mechanikai szilárdságuk miatt több méter mélyen lehet őket lefektetni a talajba. Áruk alacsony és akár 50 éven át is gond nélkül használhatók, tehát jó befektetésnek számítanak. Hátrányuk nem sok van, bár magas hőmérsékleten nyúlnak, ezért olyan helyekre nem ajánlott telepíteni őket, ahol rendszeresen 60 foknál magasabb hőmérsékletű folyadék elszállítását kellene megoldani.

Modern PVC csatornacső
Modern PVC csatornacső

Napjainkban már szinte csak KG PVC csatornacsövek kerülnek beépítésre az ingatlanokba. Ezen KG PVC csövek alkalmasak épületen kívül és ingatlanon belül az esővíz és szennyvíz hálózat kiépítésére. Az általános csőátmérők 110 és 500 mm közöttiek. A csatornarendszer legfőbb alkatrészei: szálcső, 45 fokos idom, 90 fokos idom, T-idom, Y-idom, karmantyú, tisztító idom, lezáró idom. A forgalmazott szennyvízcsövek és tartozékaik tokos kivitelben kaphatóak, így az egyes elemek tömítőgyűrűvel szerelhetőek össze. A PVC KG szennyvízcsövek előnyös tulajdonságai: nagyon könnyűek, jól alakíthatóak, korrózió álló, sav és lúg álló, kedvező ár.

Csatorna szakasz részleges felújítása
Csatorna szakasz részleges felújítása

Érdemes még megemlíteni az öntöttvas lefolyórendszereket. Ezen szennyvízelvezető rendszerek első sorban ott kerülnek beépítésre ahol azt szabvány írja elő. Például fokozott biztonságot igénylő tűzveszélyes helyeken és irodaházakban és toronyházakban. Sajnos az öntöttvas lefolyórendszer kiépítése jóval költségesebb a hagyományos PVC KG csatornarendszereknél. Azonban érdemes megemlíteni pár előnyös tulajdonságát az öntöttvas csatornarendszereknek: teljes tűzállóság, nincs hajlása, nincs deformáció, nem érzékeny a szállított folyadék hőmérsékletére, rendkívül hosszú élettartam.

Szennyvízcsövek tekintetében az anyagukon túl nagyon fontos, hogy milyen lejtéssel kerülnek beépítésre. Mivel a csövek alapvető feladata, hogy a folyékony és szilárdabb darabokat is tartalmazó szennyvizet fennakadás nélkül elvezessék, a lejtésük alapvetően meghatározza használhatóságukat. A maximális lejtés sosem jó választás, hiszen a víz ebben az esetben nagy sebességgel átzúdul, de a szenny a csőben marad. Ha a lejtés túl kicsi, akkor pedig fokozott a dugulás veszélye. A szennyvízcső lejtése a magyar szabványok szerint 3-5 ezrelék között megfelelő.

Vízvezeték szerelő szakembereink Budapest minden kerületében dolgoznak: I. kerület – Víziváros, Krisztinaváros, Tabán, II. kerület – Rózsadomb, III. kerület – Óbuda, Békásmegyer, IV. kerület – Újpest , V. kerület, VI. kerület, VII. kerület, VIII. kerület, IX. kerület, X. kerület – Kőbánya, XI. kerület, XII. kerület, XIII. kerület – Angyalföld, Újlipótváros, XIV. kerület – Zugló, XV. kerület – Újpalota, Rákospalota, XVI. kerület – Mátyásföld, Szentmihály, XVII. kerület – Rákosliget, Rákoskeresztúr, XVIII. kerület – Pestszentlőrinc, Pestszentimre, XIX. kerület – Kispest, XX. kerület – Pesterzsébet, XXI. kerület – Csepel, XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, XXIII. kerület – Soroksár – Vízvezeték szerelés Budapesten.

4.7/5 - (3 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma