A vízvezeték szerelő telefonszáma

Amit a lefolyótisztító acélspirálról, azaz csőgörényről tudni kell

Amit a lefolyótisztító acélspirálról, azaz csőgörényről tudni kell
A vízvezeték szerelő és duguláselhárító szakemberek egyik alapvető munkaeszköze a csőgörénynek csúfolt duguláselhárító acélspirál, melyből kézi és gépi típus is létezik. Egyszerűbb fajtái szinte bármely barkácsboltban vagy nagyáruház, szerszám részlegén megtalálható, használata igen egyszerű.

Amit a lefolyótisztító acélspirálról, azaz csőgörényről tudni kell
Amit a lefolyótisztító acélspirálról, azaz csőgörényről tudni kell

Lényegében azon az egyszerű elven működik, hogy a csövekben felgyűlt szennyeződést megfúrja, fellazítja, szétzilálja, vagy magára feltekeri és így vagy úgy, de eltávolítja a csőből.

A kézi típusnál emberi erőre van szükség, melyen forgatni, tologatni kell az eszközt, mindaddig, még teljesen szabadon nem tud mozogni a csőben. A gépi megoldás ennél hatékonyabb, nagyobb erővel, gyorsabban forog. Az eszköz több méretben készül, a tisztítani kívánt csőtípushoz kell igazítani a szerszámot. Kézi eszköznél: 3m-10m hosszúságon és 3mm-től 10mm-így terjedő vastagságon belüli változatok léteznek. Túl kicsi átmérőjű csőgörény csak lyukat fúr a dugulásba, a túl vastag viszont akár be is szorulhat, ezzel nagyobb kárt okozva, mint hasznot. Minőségre is hatalmas különbségek vannak, a nem megfelelő anyagból készült eszköz könnyen összecsavarodik vagy egyszerűen bennszakad a csőben.

Az egyszerű hosszú cső kivitelen kívül vannak speciálisabb darabok is. Van olyan, ami kurblival készül, ez azt jelenti, hogy a könnyebb forgathatóság érdekében, az acélhuzal fogófelület felőli végén egy 30 cm-50 cm hosszóságú csőből indul ki, aminek a végén egy tekerő található. Ez a csöves megoldás pompás segítség abban, hogy így nem kell belenyúlni a koszos vízbe. A másik nagyon hasznos megoldás a dobbal ellátott csőgörény, melynek lényege, hogy a huzal egy dob belsejében van feltekerve, ebből adagolható. Ennek előnye, hogy a spirál nem tud feltekeredni és csak akkora hosszúságúval lehet dolgozni, amekkora éppen kell, nem pedig az egész huzallal kell bajlódni.

A gépi spirálok általában nem a barkácsláda tartozékai, kisebb nagyobb kivitelben is léteznek, leginkább csak szakemberek dolgoznak ilyesmivel (nagyon drágák). Ezeket vastag csövek komoly dugulásának esetében használják, ahová már nem elég a vékonynak számító kézi spirál. Itt már 16mm és 32mm a spirál átmérője és 2-5 méter közötti szakaszokból lehet összetoldani a teljes hosszúságot (akár 70 méter). Általában ezeket az eszközöket fel lehet szerelni különböző fejekkel, melyek segítik a lerakódás felpiszkálását, szétzilálását.A csőgörénynek sok előnye van, de emellett hátránya is akad. Leginkább azzal lehet probléma, hogy a cső belsejében összetekeredik vagy megakad valahol, ahonnan csak erős rángatással lehet kiszabadítani, de ilyenkor előfordulhat csőtörés is, a jelentős erőhatás miatt.

Vízvezeték szerelés, duguláselhárítás, fűtésszerelés és gyors szolgálati hiba elhárítások, rövid határidővel – Budapest teljes területén és Pest megyében – vízvezeték szerelés kedvező árak, gyors megérkezés, garancia vállalás minden elvégzett munkára.

5/5 - (5 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma