A vízvezeték szerelő telefonszáma

WC. csésze csere

WC. csésze csere – szakszerűen – a bejegyzés végén olvashat a  WC. csésze csere munkafolyamatáról. A WC. csésze cserét jobb szakemberre bízni, mert rengeteg olyan apróság merülhet fel a csésze csere közben, amit csak hozzáértő szakember fog tudni megoldani. Azonban, ha rendelkezünk a megfelelő szerszámokkal és követjük az itt leírt utasításokat és tanácsokat, akkor házilag is megoldható a WC. csésze cseréje. Ebben a bejegyzésben egy alsó kifolyású talpas kivitelű WC. cseréje kerül ismertetésre.

Hátsó kifolyású WC. csésze
Hátsó kifolyású WC. csésze

Mikor válhat esedékessé a WC. csésze cseréje?
Leggyakrabban akkor szoktunk WC. csészét cserélni, ha a WC. csésze megsérült – eltört vagy megrepedt. A törés vagy repedés több okból is fakadhat: bizonyos csésze típusok (talpas, lapos öblítésű, alsó kifolyású) pár év elteltével hajlamossá válhatnak a talprész megrepedésére (ettől még évekig használható). A WC. csésze cseréje aktuálissá válhat még lakásfelújítás vagy ingatlan vásárlás kapcsán is.

Alsó kifolyású WC. csésze
Alsó kifolyású WC. csésze

A csésze csere akkor is aktuálissá válik, ha túlságosan elvízkövesedett a WC. csésze. Ez valójában nem vízkő, hanem húgykő. A húgykő lerakódás akkor alakul ki, ha nem történik meg a csésze rendszeres karbantartása – vízkőoldó vagy sósav alkalmazásával. Az elvízkövesedett vagy húgyköves WC. csésze szennyvízáteresztő képessége jelentősen lecsökken, mert a csésze belső felülete lerakódásokkal lesz tele, így az átmérője lecsökken (a belső rész átmérője jelentősen leszűkül). Ennek a jelenségnek az előidézője lehet még ha nincs meg a megfelelő öblítő víz mennyiség (6-9 liter). A WC. öblítőszelepek (Mofém, Schell és egyéb típusok) rossz beállítása is okozhat vízkövesedést a csészében. Azonban a vízkövesedésnek és lerakódások kialakulásának a leggyakoribb oka az indokolatlan víz spórolás.

Öreg WC. csésze, folyamatos WC. dugulás

A kisebb WC. dugulások egyik fő kiváltó oka az elöregedett öreg WC. csésze. Biztos sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, amikor a WC. papír és a széklet nem távozik könnyen a WC.csészéből és csak kefével vagy pumpával lehet letuszkolni. Ez ajelenség egyértelműen arra utal, hogy a WC. csésze csere aktuálissá vált. Min az előbb már leírtuk, hogy az elvízkövesedett (húgykövesedett) WC. csésze belső átmérője jelentősen leszűkült és a kialakult vízkő felületes is olyan mint egy smirgli oapír. Ezért ne csodálkozzunk, hogy a lehúzott dolgok sem távoznak olyan lendületesen, mint egy új WC. csészénél.

Milyen WC. csésze típusok léteznek

Két fő csoport létezik, a falra szerelt és a talpas kivitel. A falra szerelt típusok hátsó kifolyásúak és a WC. tartály is rejtett kivitelű, a falsík mögé szereltek. A talpas kivitelű WC. csészék is több csoportra oszthatóak, a szennyvíz elvezetés iránya tekintetében. Itt is két fajta típuslétezik. Hátsó kifolyású és alsó kifolyású WC. csészék. A vízöblítés tekintetében is több fajtát különböztethetünk meg: lapos öblítésű és mély öblítésű. Ezen kívül még léteznek úgynevezett monoblokkos WC. csészék. Itt a WC. csésze és a WC. tartály össze van szerelve, így egy egységet képez. Végezetül létezik egy speciális WC. csésze, a darálós típus, ahol a kerámia WC. csésze belsejébe van integrálva a motor és a daráló egység. Ezt a darálós típus egy kényszer megoldás és csak ott használják, ahol nincs meg a 110 mm-es lefolyócső átmérő.

Mire lesz szükségünk a WC. csésze cseréhez

A WC. csésze cseréhez a következő alkatrészekre lehet szükségünk: WC csésze, WC. csésze bekötő cső, WC. csésze bekötőcső gumi, WC. csésze ültető gumi, rögzítő csavarok, rögzítő tiplik, műanyag védő perselyek a csavarokhoz, csavar takaró kupak, sziloplaszt, kinyomó pisztoly, zsír. A szükséges szerszámok: fűrészlap, sniccer, ütvefúró, csavarhúzó, villáskulcs.

A WC. csésze rögzítésének módjai

Régebben cementágyba vagy csemperagasztóba ültették le a WC. csészéket. Ezek a rögzítési módok sajnos oldhatatlanok, tehát a WC. csésze felszedésénél nagy eséllyel a csésze alja vagy talpa sérülni fog, esetleg az egész csésze kettétörik. Manapság már csak oldható kötéseket alkalmaznak a vízvezeték szerelő szakemberek. Itt is két fajta rögzítési módot különböztethetünk meg. Az egyik a csavaros rögzítés a másik a szilikonos rögzítés. A csavaros rögzítés a szakszerűbb de nagyobb odafigyelést igénylő művelet. A szilikonos rögzítés gyors és manapság divatosabb.

WC. csésze választás

Szakeberek egyöntetű javaslata szokott lenni, ha meg voltunk elégedve a régebbi WC. csésze formájával és funkciójával, akkor vásároljunk ugyan olyat, mert jelentősen megkönnyíti az új csésze beszerelését. Hogy miért? Mert minden méret azonos marad, víz bekötő cső mérete, tömítések mérete, rögzítő furatok helye. Azonban ha teljesen más gyártótól választunk WC. csészét akkor a beszerelés is sokkal összetettebb lehet, mivel a csésze mérete és pozíciója is változhat.

A WC. csésze csere munka folyamatai

Amennyiben megvásároltuk az új WC. csészét és az összes szükséges alkatrészt, akkor már neki is láthatunk a munkának. Első lépésként fel kell szednünk a régi WC. csészét. Először zárjuk el a vizet a WC. tartályban vagy a főelzárónál, majd ürítsük le a tartály tartalmát. Ezt követően kössük ki az öblítőcsövet. Ha csavarral van lerögzítve a csésze, akkor azokat távolítsuk el. Amennyiben sziloplasztal volt rögzítve a csésze akkor azt egy kés vagy sniccer segítségével vágjuk körbe. A vágás közben óvatosan billegtessük a csészét, esetleg egy csavarhúzót rakjunk a burkolat és a csésze közé, ezzel egyszerűbb a felszedés. Ha minden jól ment sikerült eltávolítani a csészét, most nagyon alaposan tisztítsuk meg a burkolatot minden szennyeződéstől és nedvességtől.

Most érkeztünk el a művelet kényes részéhez… lehet, hogy segítségre lesz szükségünk. A WC. csészét fordítsuk meg 180 fokkal és zsírozzuk meg a WC. csésze szennyvíz kifolyócsonkját, majd húzzuk rá az ültetőgumit. Az a jó, ha nagyon passzentosan megy rá. A fogadó lefolyócső magasságától függ, hogy az ültetőgumi teljes méretére szükség van, vagy vágni kell belőle. Amennyiben a 110-es lefolyó felállás teljesen síkban van a burkolattal, akkor nem szükséges az ültetőgumiból vágni. Az ültetőgumit soha ne hagyjuk ki a beszerelésnél, mert kettős feladata van: a hermetikus bűzelzárás és víz szivárgás oldal irányú megakadályozása. A tökéletese felhelyezett ültetőgumi már alapból ad egy rögzítést a WC. csészének.

Ha szerencsések voltunk és a furatok megvannak, csak rögzítenünk kell a csészét olyan módon ahogy előtte volt. Amennyiben új beépítés lesz, és esetleg a furatok sem stimmelnek, akkor a helyére rakott új WC. csésze furatait pontjait jelöljük át a burkolatra, majd távolítsuk el csészét és fúrjuk ki a tipli helyét. Általában elég a 10-12 mm méretű tipli, és a hozzávaló csavar, már billegés mentesen rögzíti a csészét. Fontos lehet még a csavar minősége, ez legyen réz vagy krómozott vagy kadmiumozott csavar, de semmi képen ne legyen sima vas csavar, mert az olcsóbb acélcsavarok hamar rozsdásodnak és gyakorlatilag lehetetlen a kivételül tipliből. A WC. csésze rögzítő furataiba használjuk a műanyag védő hüvelyeket és csak ezután rakjuk bele a csavarokat. A műanyag védő hüvely megkíméli a WC. csészét a töréstől, ha túlságosan meghúznánk a csavarokat. Ezután már csak a takaró kupakok felhelyezése van hátra. Egy szakszerűen lefúrt WC. csészénél nincs szükség a szilikonos ragasztásra.

A sziloplasztos rögzítést két esetben szokták alkalmazni. Az egyik, ha a feltételezhetően vízcső vagy padlófűtés cső lehet a csésze környékén. A másik esetben akkor használják a szilikonos ragasztást a szakemberek ha a burkolólap felülete egyenetlen vagy annyira struktúrált, hogy szükség van egy lágy közegre a burkolat és a fajansz között. A sziloplasztos leragasztást felesleges részletesen tárgyalni, elég hozzá annyi, hogy csak por száraz felületen végezzük. Ha nem tükör sima a felület, akkor a csésze talpát is érdemes körbe kenni, hogy tökéletes legyen a felfekvés, majd vékony rétegben kenjük körbe a csésze talpát.

A felesleget a művelet befejeztével távolítsuk el. Csavaros rögzítésnél a rögzítés után azonnal megkezdhetjük a bekötőcső visszaszerelését és a víz megnyitását a tartályban. A szilikonos rögzítésnél is visszaköthetjük az öblítő csövet és a vizet is ráengedhetjük a tartályra, de WC. csésze használatával várjunk 3-4 órát, mert ennyi szükséges a tökéletes kötéshez és nem jó lenne, ha billegne alattunk.

Alsó kifolyású monoblokkos WC. csésze
Alsó kifolyású monoblokkos WC. csésze

Vízvezeték szerelő szolgáltatási területek  Budapesten:
I. kerület – Víziváros, Krisztinaváros, Tabán, II. kerület – Rózsadomb,  III. kerület – Óbuda, Békásmegyer, IV. kerület – Újpest , V. kerület, VI. kerület, VII. kerület,  VIII. kerület, IX. kerület, X. kerület – Kőbánya, XI. kerület, XII. kerület, XIII. kerület – Angyalföld, Újlipótváros, XIV. kerület – Zugló, XV. kerület – Újpalota, Rákospalota,  XVI. kerület – Mátyásföld, Szentmihály, XVII. kerület – Rákosliget, Rákoskeresztúr, XVIII. kerület – Pestszentlőrinc, Pestszentimre, XIX. kerület – Kispest, XX. kerület – Pesterzsébet, XXI. kerület – Csepel, XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, XXIII. kerület – Soroksár – Vízvezeték szerelés Budapesten.

Hátsó kifolyású monoblokkos WC. csésze
Hátsó kifolyású monoblokkos WC. csésze

Egyéb vízvezeték szerelő szolgáltatásaink Budapesten:

Átfolyós vízmelegítő cseréje
Csatorna visszacsapó szelep beépítése
Dugulás elhárítás lakásban és udvaron
Fagycsap csere Budapesten
Falba épített WC. tartály javítás
Gömbcsapok szerelés és csere
Kerti csapok javítása Budapesten
Komplett lefolyórendszer csere
Komplett nyomóvezeték csere
Lefolyó csövek szerelése és cseréje
Mosdókagyló csere Budapest
Mosogató csaptelep csere
Mosogatógép bekötés
Mosógép bekötés Budapest
Piszoárok beépítése Budapest
Sarokcsap, sarokszelep csere
Szennyvíz csatorna javítás
Szennyvízszivattyúzás pincéből, garázsból
Szifonok javítása és cseréje
WC. csészék szakszerű cseréje
WC. tartály javítás és csere

4.4/5 - (21 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma