A vízvezeték szerelő telefonszáma

Ókori vízvezetékek

Már az ókorban megjelent az igény a gyorsan fejlődő városok részérő, hogy vezetéken kellene elvezeti a tiszta vizet a városokba a folyóktól, forrásoktól. A hiedelemmel ellentétben nem a rómaiak voltak az elsők a vízvezeték és csatorna hálózatok kiépítésében, csak ők vitték tökélyre. Az első víz szállító akvaduktok a Közel-Keleten készültek, majd az ókori Görögországban a minószi kor óta ismert technika volt a kutak vizének földbe fektetett csöveken keresztüli elvezetése.

Ókori vízvezetékek
Ókori vízvezetékek

A rómaiak méltán voltak büszkék nagyszabású vízvezetékeikre, amelyekkel nemcsak Rómát, hanem a birodalom minden városát is ellátták. A víz ólom vagy kerámiacsövekben (terrakotta) , illetve falazott kőcsatornákban folyt. Az építmények ezek rögzítését és a megfelelő lejtést biztosították. Az első római vízvezetéket Appius Claudius kezdte építtetni Kr. e. 312-ben. A vizet egy, a várostól keletre lévő, a tengerszint felett 62 m magasan eredő forrás vize szolgáltatta. A vízvezetékek (a vízforrás magasságának és víz kapacitásának függvényében) föld felszín alatti csatornákban, vagy akár több szintes viadukt rendszerű folyókákban közlekedett.

Róma vízellátását így több mint 400 km-t kitevő vízvezeték-hálózat biztosította, mely naponta több mint egymillió m3 vizet szállított. A tiszta vizet a lakosság többnyire, márvány közkutakból vagy közvetlenül a lakóházakba bevezetve kapta. A vízvételi szabályok rendkívül szigorúak voltak a házakban : előírták meddig vezethető be a víz, mikor vételezhető a víz, hogyan vételezhető, kinek a nevére szól a vízvételi engedély (lakóépületen belül). A vízhálózatok karbantartására akár csak manapság, képzett szakemberek voltak alkalmazva.

Érdekesség, hogy rengeteg ókori vízvezeték maradványát tártak fel Magyarországon is. A következő népesebb településeken: Aquincum (Óbuda), Savaria (Szombathely), Gorsium (Tác), Scarbantia (Sopron) és Brigetio (Ószőny).

Vízvezeték szerelő Budapesten – vízvezeték szerelés, duguláselhárítás és fűtésszerelés – gyorsan, garanciával, olcsón – Budapest teljes területén és Pest megyében.

Vízvezeték szerelés  –  Budapesten:
I. kerület – Vár,  II. kerület,  III. kerület – Óbuda,  IV. kerület – Újpest,  V. kerület –  Lipótváros,  VI. kerület – Terézváros, VII. kerület – Erzsébetváros, VIII. kerület – Józsefváros, IX. kerület – Ferencváros, X. kerület – Kőbánya, XI. kerület, XII. kerület,  XIII. kerület – Újlipótváros és Angyalföld,  XIV. kerület – Zugló, XV. kerület – Rákospalota és Újpalota, XVI. kerület – Mátyásföld és Szentmihály,  XVII. kerület, XVIII. kerület, XIX. kerület –  Kispest,  XX. kerület – Pesterzsébet,  XXI. kerület – Csepel,  XXII. kerület – Budafok,  XXIII. kerület – Soroksár

Kiemelt szolgáltatási területein –  Pest megyében:
Biatorbágy, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Dunaharaszti, Dunakeszi, Érd, Fót, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Kistarcsa, Maglód, Monor, Mogyoród,   Ócsa, Pécel, Pilis, Pilisvörösvár, Pomáz,  Szentendre, Szigetszentmiklós, Sződ, Törökbálint,  Üllő, Vác, Vecsés, Veresegyház,  Zsámbék.

5/5 - (4 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma