A vízvezeték szerelő telefonszáma

Csöpögő csap, javítás vagy csere?

Csöpög a csap,  javítás vagy csere legyen belőle?
A csapok leggyakoribb meghibásodása a csöpögés. Egy ideig lehet erről nem tudomást venni, hiszen a csap használati értékét ez a probléma nem rontja, ám hamarosan zavaróvá válik az éjjel-nappal hallható csöpögés, az ehhez kapcsolódóan kialakuló vízkövesedés, és természetesen a kárba ment víz költsége is. Jó hír, hogy a csöpögő csapot többnyire otthon is meg lehet javítani, ritka esetekben van csak szükség a cserére.

Kerámia betétes csaptelep
Kerámia betétes csaptelep

A csap csöpögését a tömítés meggyengülése okozza. Ez idézi elő, hogy a csap nem zár megfelelően. Ha egy csap már régóta használatban van, ez a típusú meghibásodás elkerülhetetlenül jelentkezni fog még a jó minőségű és gumitömítés helyett kerámiatárcsákkal ellátott típusoknál is. A tömítés cseréjéhez a legfontosabb lépés a megfelelő méretű, új tömítés beszerzése. Mivel a gumitömítések számtalan méretben kaphatók, nagy a hibalehetőség. Ha éppen nem tudjuk beszerezni, megtehetjük, hogy a régi tömítést megfordítva tesszük vissza a helyére, de ez nem tartós megoldás, hiszen a gumi elöregedett, megkeményedett, hosszútávon biztosan nem fogja megállítani a csap csöpögését.

Csaptelep betét
Csaptelep betét

Orsós és egykaros csapoknál is megeshet, hogy az egész betét cserére szorul. A csapokat úgy szereljük szét, hogy közben folyamatosan jegyezzük – ha kell készítsünk fotókat – az alkatrészek eredeti helyéről, hogy az összeszerelés gördülékenyen menjen. A kiemelt betétet vigyük el a szaküzletbe, hogy biztosan ugyanazt a méretet és fajtát vásároljuk meg, amire a csapunkhoz szükségünk van. Még ha sor is kerül a betét cseréjére, akkor is jobban járunk anyagilag, mintha a teljes csapot cserélnénk egy újra.

Modern kerámia betétes csaptelep
Modern kerámia betétes csaptelep

Komolyabb a gond, ha a hagyományos (tekerős csap) szelepfészke sérült meg, ilyenkor még fel lehet szabályoztatni, de előbb utóbb csere lesz a vége. Az úgynevezett kerámia betétes csaptelepeknél (egykaros csapok) is van lehetőség a felújító készlet beszerzésére. Szinte minden gyártmány azonos elven működik és kapható hozzá komplett belsőrész is. Az olcsóbb javító készlet 1-2 ezer forint lehet a komolyabb minőségűek 5-10 ezer forintba kerülhetnek.

Kerámia betét csaptelephez
Kerámia betét csaptelephez

Azonban két dolgot érdemes figyelembe vennünk, legyenek megfelelő szerszámaink a felújításhoz és minden alkatrész a megfelelő sorrendben és helyzetbe kerüljön vissza a helyére. Amennyiben nem sikerült a csaptelep felújítás, keresse megbízható vízvezeték szerelő szakembereinket.

3.5/5 - (4 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma