A vízvezeték szerelő telefonszáma

Perlátor szerepe a csaptelepeknél

Mi a perlátor szerepe a csaptelepeknél? A perlátor neve lehet, hogy nem hangzik ismerősen, de minden vízcsapon megtalálható. A csaptelepek kifolyó részén található menetes egység ez. Általában ugyan abból az anyagból készül mint a csaptelep, ez többnyire krómozott réz. Manapság már mindenféle formájú és hatékonyságú perlátorokat is tudunk vásárolni.

Mit csinál a perlátor a csaptelepen?

A perlátor szerepe, hogy meggátolja a víz fröcskölődését, tehát a több rétegű fémrács, úgymond irányítja a vízfolyást. Ezen kívül a háló és szűrőrendszer a kilépő vizet levegővel dúsítja. A beépített szűrő az apró, vízhálózatból érkező szennyeződéseket, de a vízkövet, rozsdát is kiszűri. A hagyományos perlátor minden vízcsapon megtalálható, de már van egy újabb, víztakarékosabb változat is, amit érdemes beszerezni.

A perlátort csapvégszűrőnek is nevezik, hiszen megfogja a szennyeződéseket, hogy a csapból a lehető legtisztább víz folyjon ki. Ezenkívül irányítja is a vízsugarat, hogy az ne fröcsögjön szanaszét, így komfortosabbá teszi a csapvíz használatát. A hagyományos perlátor nem rendelkezik víztakarékos funkcióval, szerepe csupán a vízsugár szabályozására korlátozódik. Perlator

A perlátor karbantartása

Elvízkövesedett perlátorok. Vagy cseréljük őket újra, vagy vízkőoldó áztassuk be  egy éjszakára. Gyakran már ez is segít. Visszaszerelés előtt érdemes odaveregetni, hogy kihulljon belőlük a feloldott szennyeződés és vízkő lerakódás.

Ha perlátor már régi, elöregedett, könnyen előfordulhat, hogy a szennyeződések eltömítik. Ilyenkor a vízfolyás iránya megváltozik, vagy a víz alig tud átfolyni a szűrőn. Ilyenkor könnyen leszerelhetjük a csapról, hogy kitisztítsuk, majd utána visszailleszthetjük. Problémamentes működés esetén is érdemes havonta egyszer kitisztítani, néhány évente pedig lecserélni a perlátort, hogy tiszta, jó minőségű vizet kapjunk.

Az új generációs perlátorokról

Az új generációs perlátorok azonban már víztakarékosak is. Segítségükkel nagyban csökkenthető a percenként átfolyó víz mennyisége, mégpedig a komfortérzet csökkenése nélkül. A perlátor levegővel dúsítja a kifolyó vizet, így pezsgőbb vízsugár jön a csapból, ami látszatra ugyanolyan mennyiségű, hiszen a különbséget nem érzékeljük. A vízszámlán azonban jól látható lesz a megtakarítás, akár 65-85%-os. A víztakarékos perlátorok bármely csapra felszerelhetők, azonban nem mindenhova ajánlottak. Ennek oka, hogy egyes víztakarékos perlátorok olyan mértékben csökkentik az átfolyó víz mennyiségét, hogy az átfolyós vízmelegítő rendszerek nem képesek beindulni miattuk. Bojlerhez, távhő szolgáltatáshoz és hőtárolóhoz azonban ajánlottak.

Csaptelep csere és vízvezeték szerelés Pest megye területén:
Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Csömör, Dunaharaszti, Dunakeszi, Érd,Fót, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Kistarcsa, Mogyoród, Monor, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Szigetszentmiklós, Sződ, Telki, Üröm, Vác, Vecsés, Veresegyház, Aszód, Maglód, Isaszeg, Pécel.

5/5 - (4 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma