A vízvezeték szerelő telefonszáma

Perlátor szerepe a csaptelepeknél

Perlátor szerepe a csaptelepeknél
A perlátor neve lehet, hogy nem hangzik ismerősen, de minden vízcsapon megtalálható. A csaptelepek kifolyó részén található menetes egység ez, melynek szerepe, hogy meggátolja a víz fröcskölődését, ezenkívül azonban megszűri a vízhálózatból érkező szennyeződéseket, de a vízkövet, rozsdát is. A hagyományos perlátor minden vízcsapon megtalálható, de már van egy újabb, víztakarékosabb változat is, amit érdemes beszerezni.

A perlátort csapvégszűrőnek is nevezik, hiszen megfogja a szennyeződéseket, hogy a csapból a lehető legtisztább víz folyjon ki. Ezenkívül irányítja is a vízsugarat, hogy az ne fröcsögjön szanaszét, így komfortosabbá teszi a csapvíz használatát. A hagyományos perlátor nem rendelkezik víztakarékos funkcióval, szerepe csupán a vízsugár szabályozására korlátozódik.

Elvízkövesedett perlátorok. Vagy cseréljük őket újra, vagy vízkőoldó áztassuk be  egy éjszakára. Gyakran már ez is segít. Visszaszerelés előtt érdemes odaveregetni, hogy kihulljon belőlük a feloldott lerakódás.

Ha perlátor már régi, elöregedett, könnyen előfordulhat, hogy a szennyeződések eltömítik. Ilyenkor a vízfolyás iránya megváltozik, vagy a víz alig tud átfolyni a szűrőn. Ilyenkor könnyen leszerelhetjük a csapról, hogy kitisztítsuk, majd utána visszailleszthetjük. Problémamentes működés esetén is érdemes havonta egyszer kitisztítani, néhány évente pedig lecserélni a perlátort, hogy tiszta, jó minőségű vizet kapjunk.

Az új generációs perlátorok azonban már víztakarékosak is. Segítségükkel nagyban csökkenthető a percenként átfolyó víz mennyisége, mégpedig a komfortérzet csökkenése nélkül. A perlátor levegővel dúsítja a kifolyó vizet, így pezsgőbb vízsugár jön a csapból, ami látszatra ugyanolyan mennyiségű, hiszen a különbséget nem érzékeljük. A vízszámlán azonban jól látható lesz a megtakarítás, akár 65-85%-os. A víztakarékos perlátorok bármely csapra felszerelhetők, azonban nem mindenhova ajánlottak. Ennek oka, hogy egyes víztakarékos perlátorok olyan mértékben csökkentik az átfolyó víz mennyiségét, hogy az átfolyós vízmelegítő rendszerek nem képesek beindulni miattuk. Bojlerhez, távhő szolgáltatáshoz és hőtárolóhoz azonban ajánlottak.

Kiemelt szolgáltatási területeink Pest megye területén:
Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Csömör, Dunaharaszti, Dunakeszi, Érd,Fót, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Kistarcsa, Mogyoród, Monor, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Szigetszentmiklós, Sződ, Telki, Üröm, Vác, Vecsés, Veresegyház, Aszód, Maglód, Isaszeg, Pécel.

5/5 - (3 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma