A vízvezeték szerelő telefonszáma

A csaptelep hibái

A csaptelep hibái és a hibák felismerése. Csöpög, nyikorog, olyan hőmérsékletű vizet enged, amilyet éppen akar – a csaptelepeknél ezek a legjellemzőbb tünetei annak, hogy valami nem rendeltetésszerűen működik bennük. A rosszabb minőségű csapoknál előbb, de még a legjobb minőségben készült csapoknál is idővel jelentkezni fognak hasonló problémák. A gyakori használatból adódóan ugyanis elkerülhetetlen, hogy a csapok valahol meghibásodjanak, de ezeknek a hibáknak a többségét viszonylag könnyen lehet orvosolni.

Csaptelepek fajtái

Ebben a bejegyzésben nem térünk ki külön-külön az összes csaptelep típusra és formára csak a leggyakoribb két típusra, az úgynevezett karos és a hagyományos, tekerős (gombos) csaptelepre. A két csaptelep közötti legfőbb különbség az, hogy a modernebb karos csaptelepnél egy egység (kerámia betétek) elfordulása végzik az elzárást, addig a gombos csaptelepnél két külön tömítéssel (vagy kerámia betéttel) ellátott elzáró egység végzi az elzárást. Ezen felül léteznek még különféle extrákkal ellátott fotocellás és termosztátos csaptelepek is.

A csaptelepek feladata

1. Vízvételi lehetőség, tökéletes nyitás és zárás mellett.
2. A meleg és hideg víz keverése és folyamatos nyomáson tartása.
3. A levegő dúsítóval ellátott fejből csendben működés mellet tudjunk ivóvizet nyerni.

Csaptelepek működési elve

A leggyakoribb csaptelepek az egykaros és a hagyományos két gombos (tekerős) típus. Mindkét csaptelep, a sarokszelepek felől egy-egy bekötőcsövön keresztül kapja meg a hideg és meleg vizet. A hagyományos csaptelepen a két gomb elforgatásával tudunk vizet vételezni. A hagyományos csaptelepeken általában menetes módon történik a nyitás és zárás, bár már itt is megjelentek a korszerűbb kerámia betétek, ahol elég csak egy fél fordulat a nyitáshoz és záráshoz. A napjainkban már oly népszerű egy karos kerámiabetétes csaptelepek nyitás-zárás funkcióját egy egység látja el. Ez a kerámia betétes egység műanyag házban kapott helyett a csaptelep belsejében. Az egység egyszerre lát el kettős feladatokat, úgy mint a nyitás-zárás feladatát, valamint a hideg-meleg víz keverésének feladatát.

Modern csaptelepek

Hagyományos, tekerős, gombos csaptelep hibák

1. A tekerőgomb letörése sérülése.
2. A gomb alatt lévő ricni sérülése, törése.
3. A csaptelep betét belső menetének kopása.
4. A csaptelep betét tömítésének kopása.
5. A csaptelep szelepülék kopása sérülése.
6. A perlátor eldugulása.
7. A lengőkar tömítésének sérülése.
8. A zuhanyváltó tömítésének elhasználódása.

Modern, egykaros kerámiabetétes csaptelep hibák

1. A perlátor eldugulása.
2. A kerámia betétek elkopása.
3. A kerámiabetét tároló gumitömítésének sérülése.
4. A lengőkar tömítésének elkopása.
5. A zuhanyváltó tömítésének elhasználódása.

A csaptelep hibái

A hibák előfordulhatnak a csaptestben, valamint a csaptelep szerkezetében. Amikor a csap csöpög, szinte biztos, hogy a hiba a csaptelep testben van. A régi típusoknál ennek oka lehet a rozsdásodás vagy vízkövesedés következtében kialakuló belső szivárgás. Azonban lehet, hogy a csap szabályozó karjaiban van a probléma, mégpedig azért, mert rendszeresen túl erősen húzzuk meg elzáráskor, így elkopnak a benne lévő recés felületű hornyok.

vizvezetek-szereles-szerelvenyek

Ezeket a hibákat a csap szétszerelése után könnyen észlelhetjük, ilyenkor a legegyszerűbb a dolgunk, mert csak ki kell cserélni az elhasználódott alkatrészeket. Kerámiabetétes csaptelepeknél a betét meghibásodásának szinte minden esetben a szennyeződések az okai, ez ellen vízszűrővel védekezhetünk. Ha a csapból kevésbé folyik a víz, mint ahogy kéne neki, a perlátor cseréjére van szükség. Ez a kifolyó végén található, egy fogóval ki tudjuk venni, a szűrőt alaposan mossuk át, majd helyezzük vissza.

Mosogató csaptelep

Amennyiben már cserére szorul a konyhai csaptelep vagy a mosdó csaptelep, akkor keresse bizalommal vízvezeték szerelő munkatárasainkat – vízvezeték szerelés, duguláselhárítás és fűtésszerelés – gyorsan, garanciával, olcsón – Budapest teljes területén és Pest megyében.

4.9/5 - (8 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma