A vízvezeték szerelő telefonszáma

Fürdőszobai mosdó csere

Fürdőszobai mosdó csere  – esetleg házilag?
Szerencsére nem túl gyakran cserélünk mosdót a fürdőszobában, de előfordulhat, hogy a porcelánból lepattant egy darab, netán megrepedt és ilyenkor nincs más lehetőség, mint a csere. Akár ilyen okból kifolyólag, akár azért, mert egyszerűen szebbre, jobbra, újra vágyunk, a mosdó cserét némi kézügyességgel és barkácstapasztalattal házilag is el lehet végezni.

Modern mosdókagyló - kerek
Modern mosdókagyló – kerek

Milyen szerszámokra lesz szükségünk?

1. vízmérték
2. mérőszalag
3. filctoll
4. pontozó
5. kalapács
6. fúrógép
7. csavarhúzó
8. villáskulcs
10. szaniter szilikon

Modern mosdókagyló - dupla
Modern mosdókagyló – dupla

A mosdócsere lépései

Mindenféle vízvezeték szerelési munka első lépése a víz elzárása a sarokszelepeknél vagy a főcsapnál. Ezt tegyük meg most is. Ellenőrizzük a csap megnyitásával, hogy tényleg sikerült-e elzárnunk a vizet. Valamennyi víz a szerelés közben elkerülhetetlenül fog szivárogni, ezért készüljünk néhány törölközővel, de még jobb, ha egy lavórt vagy felmosó vödröt helyezünk készenlétbe. A vízvezeték bekötéseket (flexibilis csöveket) bontsuk meg, ezután a lefolyóvezeték jön, csavarozzuk szét a hollandikat, (fém vagy műanyag) vegyük ki a tömítőgyűrűket, majd csavarozzuk szét szifont is és szedjük le. Szakaszonként bontsuk le a lefolyó szerelvényt, ehhez ne felejtsük el a vízleeresztő központi csavarját kicsavarni! A konzolos (talpas) mosdók ezután már mozdíthatók, de ha a mosdót csavarok tartják, azokat is távolítsuk el.

Egy kiváló videó az új mosdó beszerelésről

Mosdó magasság beállítás

Ha az új mosdót más magasságba szeretnénk helyezni, mint ahol a régi volt, mérjük ki és jelöljük meg az új furatok pontos helyét. A mosdó ideális magassága 80-85 cm, de számítsuk hozzá, hogy a mosdó teteje ehhez képest néhány centivel feljebb fog esni. Ügyeljünk arra, hogy a tiplik szorosan illeszkedjenek a falba, hiszen a mosdót kizárólag a csavarok fogják megtartani. Illesszük a helyére, de még ne rögzítsük véglegesen a mosdót, mert a csapszerelés még hátra van. Sok szakember akkor szereli fel a csaptelepet a mosdókagylóra amikor az még a földön van, mert így nem kell a mosdó alatt szerelni.

A mosdó végleges rögzítése

A mosdó helyére emelése és végleges rögzítése nem egy emberes munka, mindenképp kérjünk hozzá segítséget. Először a műanyag, majd a fém alátéteket tegyük a helyére és óvatosan húzzuk meg a rögzítőanyákat. Hogy a mosdó megfelelően van-e beállítva, azt vízmértékkel tudjuk ellenőrizni. A rögzítőanyákat ekkor húzzuk meg igazán szorosra, de csínján bánjunk az erőnkkel, mert a porcelán mosdó ennél a lépésnél könnyen elpattanhat. A mosdó és a fal találkozását kitölthetjük vízzáró szilikon csíkkal. Ezután kössük be a vízvezetékeket és a mosdócsere befejező lépéseként állítsuk össze a szifont.

Vízvezeték szerelő Budapest

Modern mosdókagyló - szögletes
Modern mosdókagyló – szögletes
3.3/5 - (6 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma