A vízvezeték szerelő telefonszáma

Szennyvízcsatorna javítás és csere

Tisztelt Látogató, amennyiben új szennyvíz csatorna hálózat kiépítésre, vagy javításra lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal. Bármely ingatlanról is beszéljünk a megbízhatóan működő ivóvíz és csatorna hálózata megléte az egyik legfontosabb tényező. Legyen szó társasházról, családi házról, üzlethelyiségről vagy ipari ingatlanról a megbízhatóan működő csatornahálózat elengedhetetlen.

A szennyvíz csatorna cserére, általában a régebben épült ingatlanokban van szükség, ahol a több évtizedes csatornánál megjelentek azok a problémák, amik már szemmel láthatóak és szükséges a beavatkozás. A beavatkozás ott válik szükségessé ahol a szennyvíz elvezetés már nem tökéletes, valamint folyamatossá váltak a különféle dugulások megjelenése, ahol nedvesedés jelent meg az épületben vagy az udvaron és talán a legszembetűnőbb, ha megsüllyedt az épület valamely szerkezeti része. Ilyen esetekben lesz szükség a szennyvízcsatorna részleges javítására vagy teljes cseréjére.

A szennyvízelvezető csatornahálózatokról

Az ingatlanunkhoz tartozó szennyvízcsatornára a lehető legritkábban gondolunk. Csak akkor jut eszünkbe, hogy egyáltalán létezik, ha valami probléma támad az egyik lefolyóval. Erre pedig minden esély megvan, hiszen a szennyvízcsatorna nem pihen, naponta számtalanszor használatba vesszük, mikor főzünk, mosunk, fürdőt vagy a WC.-t használjuk. A csatorna rendszer nagyban hozzájárul a kényelmes élethez, észrevétlenül szolgál ki minket – már amennyiben jól működik. A meghibásodás azonban a csatornát sem kerülheti el, legyen kültéren vagy a házban. A csatornánál gyakran azért van szükség javításra, mert a lefolyórendszert megfelelő alapozás nélkül építik ki, ezért nem tud tartós maradni. Márpedig jó alap nélkül nem fogja évtizedeken át bírni az idő múlását, megsüllyedhet és megrepedhet tőle a ház fala is.

A lejtésről
Ugyanilyen fontos tényező a megfelelő lejtés is, amit sokszor nem sikerül pontosan kivitelezni. Ennek hiányában a szennyvíz haladása akadályba ütközik, hiszen ha túl kicsi a lejtés, a víz pang majd a csövekben, ha túl nagy, akkor túl gyorsan elfolyik és nem tudja kimosni a cső teljes tartalmát, a darabos szennyeződések megragadnak és dugulás alakul ki. A rossz lejtéssel kiépített szennyvízcsatorna dugulása garantált, amit csak bontással és teljes újjáépítéssel lehet javítani. A nem megfelelően elhelyezett vagy gyenge minőségben kivitelezett kötések szintén sok probléma okozói, mivel ha a csövek csatlakozása nem precízen megoldott, előbb utóbb csőtörés fog bekövetkezni.

Környezeti tényezők
Kevesen gondolnak a környezeti tényezőkre, mint pl. a közelben lévő fák, bokrok gyökérzetének terjeszkedésére, melyek akadályt nem ismerve törnek át a szennyvízcsatorna csövein is. Erre már a rendszer kiépítésekor érdemes figyelni, régebbi szennyvízcsatorna esetén pedig a csövek belsejének átvizsgálásával deríthetünk fényt azokra a gócpontokra, melyek potenciális veszélyforrásai a dugulásnak. Érdemes még megemlíteni a csatorna hálózat feletti talajszakasz terhelhetőségét. Extrém nagy súllyal rendelkező gépjárművek is csatorna sérülést vagy deformációt okozhatnak, ha rendszeresen a csatorna nyomvonal felett állnak vagy közlekednek.

Dugulásokról
Ezeken a rizikófaktorokon kívül a csatorna eldugulását okozhatják lerakódott törmelékek, szerves hulladékok, melyek sokszor a háztartási lefolyókból kerülnek a csövekbe. A szennyvízcsatornát nem használhatjuk bármire. Gondoljunk rá úgy, mint egy olyan háztartási kellékre vagy eszközre, amit odafigyeléssel használunk, hogy minél hosszabb legyen az élettartama. A csatorna is kíméletes bánásmódot igényel, ezért a konyhában és a fürdőszobában keletkezett hulladékoknál kétszer is gondoljuk át, vajon helye van-e a csatornában, szeretnénk-e tetemes költségekbe verni magunkat csak azért, mert közelebb volt a lefolyó, mint a szemetes.

Csatorna hibákra utaló jelenségek

Sokszor írtunk már róla, de nem elégszer, hogy a gyakran megjelenő dugulások az elsődleges jelei a csatorna sérüléseknek és hibáknak. Ezen kívül nagyon szembeötlő, ha az épület valamely része el kezd nedvesedni, felázni. Ez gyakran párosul a megjelenő és szokatlan csatornaszaggal. Általában nem egy gyors folyamatról van szó, szépen lassan megy végbe a foltok is nedvesség megjelenése. Az igazán látványos dolog, amikor valamely épületrész elkezd süllyedni vagy repedezni. Na ez már igen szembe ötlő és veszélyes is, mert arra utal, hogy nagyobb mennyiségű szennyvíz távozott a szennyvíz csatornából a lakás vagy az udvar különböző helyeire. Az épületszerkezeti süllyedés nem visszafordítható folyama, azonnali csatorna javítást vagy teljes cserét szükséges végrehajtani. Amennyiben már szabad szemmel is jól károk történtek (megsüllyedt padló, megsüllyedt lépcső, megsüllyedt járda, megsüllyedt talaj) akkor azonnal fel kell függeszteni a víz leeresztést a csatornahálózatba és vízvezeték szerelő szakembert kell hívni. Összefoglalva: dugulások, büdös csatorna szag, talajsüllyedés, nedvesedés megjelenése ez mind csatorna hibára utal.

A csatorna hibák okai

Az első helyen álljon mindjárt a rossz kivitelezés
Tehát a kivitelező a következő hibákat követheti el: alulméretezte a csatorna átmérőt. Rosszul állította be a lejtési szög. A csatorna elemek találkozása nem zár hermetikusan. Gyengén alapozott a csatorna alá. Nem készített tisztító szemet vagy tisztító aknát. Túl sok derékszögű kanyar lett beépítve. Olcsó, rossz minőségű anyagokkal dolgozott.

Az elöregedés
Korosabb rendszerek (30-60 éves) hibája lehet még, hogy egyszerűen elfáradt, elkorrodált a csatorna rendszer, ez főleg régi vas, kőagyag és eternit lefolyóknál fordul elő. Ilyenkor a szerkezet és a felület is töredezetté, revéssé válik, így nem képes súrlódás és akadály mentesen szállítani a szennyvizet. Ritkán, de képesek a talajban eltörni is, mivel rendkívül mereve anyagból készültek, nem úgy mint a mai modern rugalmas KG PCV anyagból készültek.

Talajsüllyedés
Ez is gyakorik probléma lehet, ott ahol a talajban fut a csatorna, épületen belül a beton alapban vagy a beton födémben ez a probléma nem jelentkezik.Tehát, maga a csatorna szerkezet még tökéletes állapotúnak számít, de a csövet körül ölelő közeg ü, így a csatorna vonala is megsüllyed vagy megemelkedik. A süllyedés oka több rétű is lehet. A leggyakoribb, hogy nem jól történt meg a talajtömörítés csatorna fektetés előtt. Ennek következtében a talajt érő terhelés következtében az egész földszerkezet megsüllyed. Itt nem kell gondolni valami hatalmas sülyedésre, elég csak pár centméter, de ez már elég ahhoz, hogy a lejtési szög megváltozzon.

Gyökér a talajban
Sokan nem is gondolnák micsoda pusztítást tud végezni a nagyra nőtt fák gyökere a talajban. A gyökerek imádják a nedvesedés, és ahol ezzel találkoznak oda befurakszanak. Az elgyökeresedés első sorban a régi beton, kőagyag és eterint csatornákat érinti, ahol a tokozások már elöregedtek, a tokot tömítő cement már elporladt. Elég pár milliméter rés a tokban és itt be is megy a fa gyökere, majd a csatornában lévő szennyvízből kitűnően táplálkozik és nagyra nő. Az elgyökeresedett lefolyó rövid időn belül eldugul. A duguláselhárító szakemberek is nagyon megkínlódnak vele, hogy gyökérvágó fejekkel eltávolítsák a benőtt gyökereket. Csak a csatorna cseréje fog megoldást jelenteni.

Korrodált csövek
Bár az acélból és öntöttvasból készült csövek galvanizáltak a rozsdásodás megelőzése érdekében, ezek a csövek nagy korrózióveszélynek vannak kitéve a rendszeres kopásból eredő kalcium és magnézium felhalmozódása miatt. Ha a korróziót nem kezelik, akkor a csatorna csőben hamarabb előfordulhat a szivárgás és a repedés.

Eldugult csövek törmelék és idegen tárgyak miatt
Otthonának szennyvízvezetékei csak az emberi hulladék, és a WC-papír kezelésére alkalmasak. Ne öblítse le a szemetet, például a csomagolópapírokat, és a papírtörlőket, mivel ezek nem tudnak megfelelően szétesni, és olyan dugulásokat okozhatnak, amelyeket a lefolyótisztító szerekkel nem tudnak elhárítani. A konyhában az étolaj, és a zsír is
eldugíthatja a csatorna csöveket, ha a mosogatóba öntik.

A csatorna dugulás és a tisztítása

A kültéri csatorna meghibásodásoknál a leggyakoribb a dugulások megjelenése. Ilyenkor a duguláselhárító szakember spirálos, csőgörényes vagy a sokkal hatékonyabb magas nyomású vízzel történő történő átmosás mellett dönthet. A magasnyomású csatorna mosó egy professzionális eszköz a tisztítóaknába tereli a szennyeződéseket, törmelékeket, ahonnan már kézi erővel könnyedén el lehet távolítani azokat. A másik lehetőség, hogy az udvari csatorna szakaszból az utcai főcsatornába mosatja ki a szennyeződéseket.

A csatornamosó kocsi sima vízzel dolgozik vegyszer mentesen, így nem tesz kárt a környezetben, ellentétben az otthon felhasznált erős lefolyó tisztítókkal. Ha az átmosás nem elegendő ahhoz, hogy a dugulás megszűnjön, a csatorna csöveket fel kell tárni és közvetlenül kell elhárítani az akadályt, illetve orvosolni a csatorna sérülését. Beltérben a problémák legfőbb okozója éppen a csatornák nem megfelelő használata. A tulajdonosok sokszor higiéniai és kozmetikai termékeket, szilárd ételmaradékokat engednek le a lefolyóba, ehhez még hozzáadódik a mosogatószer, tusfürdő, sampon használatából adódó, makacs lerakódások képződése, valamint a zsíros szennyeződések felhalmozódása a csövekben. Mindezt együttvéve nem csoda, ha a csatorna eldugul. Beltéri csatorna szakaszok esetében nehéz a javítást bontás nélkül megoldani. A csatornatisztításhoz lehet ugyan magasnyomású gépet alkalmazni, de beltérben ez elég kockázatos, mert a hatalmas víznyomás nagy károkat tud okozni. A csatornatisztító spirál, közismert nevén csőgörény lehet ilyenkor a szakember segítségére.

Ha ez nem hoz eredményt, csatornabéleléssel oldhatjuk meg a problémát. Ennek legfőbb előnye, hogy szükségtelenné teszi a falbontást – a tulajdonosok legnagyobb megkönnyebbülésére. Ezzel a módszerrel a csöveket tökéletes állapotban állítják helyre, ráadásul úgy, hogy hosszú időn át nem lesz velük probléma. Ám a csatornabélelés technikáját csakis megfelelő lejtéssel rendelkező szakaszokon szabad alkalmazni, hiszen egy rossz lejtéssel rendelkező csatornában nem lesz képes megelőzni a további dugulásokat. A bélelést minden esetben csatorna kamerás vizsgálat előzi meg, melynek során a szakember pontos képet kap a csövek állapotáról. A tartós anyagok használata és a csővégek minőségi kötése révén gyakorlatilag teljesen megújítható a csatorna.

Csatornahálózatok anyagával szembeni elvárások

Minden méretben kaphatóak legyen és legyen alkatrész utánpótlás is. Mechanikai igénybevételeknek ellenálljon, kellő szilárdság, de a rugalmasság is meg legyen. Korrózió tűrés a felületen, ez csak évek múlva fog kiderülni. Hideg és meleg folyadékokkal szembeni ellenálló képesség Vegyszerek és biológiai anyagokkal szembeni ellenálló képesség. Tökéletes sima belső felület, minimális súrlódási tényező a belső felületen. Minden csatornaalkatrész beszerezhető legyen a rendszerhez, úgy mint, ívek, könyökök, toldók, tisztító elemek, visszacsapó szelep, tisztító kiállások, stb.

A csatornafektetés szabályai

A csatornázásról, bekötésről, fektetésről a Magyar Szabványok jegyzéke részletes útmutatót ad. Csak pár sorban tennénk említést a legfőbb csatornaépítési szempontokról: várható szennyvízhozam, talaj emelkedés, talajtömörség és geodéziai adatok, csatorna hossz, fektetési mélység, lejtési szög, folyadék áramlási sebesség, csatorna anyagminőség és tervezett csatorna méret, bukó és fordítóaknák száma, rákötések száma, egyéb közművek távolsága (elektromos, gáz, víz), talajterhelés (autóforgalom), és nyomvonalak.

A szennyvízcsatorna csere és folyamata

Tételezzük fel, hogy korábban már volt csatorna az ingatlanban, de cserére szorul. Ilyenkor a nyomvonal már meg van, ha nem szükséges rajta változtatni akkor maradnak az irányok. Most jön a tervezés fázisa, ahol az előírt szabványokat és jogszabályokat betartva elkészül a terv, mely minden részletre kitér. A tervező feladata felmérni a várható szennyvíz kapacitást és a jövőbeni karbantartási lehetőségeket is számba veszi.

A kivitelezés, ha lehet na télen a fagyban történjen, mer a talajszerkezet össze van fagyva és nem úgy fog tömörödni, mint ahogy az elvárható. Az ásást követően, ha van ilyen a régi csatornaszakasz felszedése következik. A munkagépekkel nagyon célszerűen szükséges az árkot kiszedni, úgy, hogy nem mozgassunk feleslegesen tömör talajt a csatorna árok nyomvonala mellett. Most az előkészület fontos szakasza következik. Úgy mint, a csatorna árok talajának tömörítése, a talaj lejtésének beállítása, tisztító pontok létrehozása, majd a precíz, de oldható kötésekkel rendelkező csatornahálózat kiépítése.

Az elkészült csatorna rendszer befedése előtt, jön a próbaüzem. Minden képen szükséges az áramlási vizsgálatok elvégzése, hogy megfelelő sebességgel közlekedik-e a szennyvíz az új csatornában. Érdemes még az úgynevezett WC. papír tesztet is elvégezni, hogy az ingatlan mellékhelyiségéből, milyen módon és sebességgel távozik a szilárd szennyeződés az utcai főcsatorna irányába. Ezután érdemes fotót és videót készíteni az elkészült munkáról, hogy a későbbiekben minden információ meg legyen a beépítés irányáról, méretéről, nyomvonaláról. Ha minden rendben volt, akkor jön a csatornaárok befedése. Ez több lépésben is történhet, hogy ne terheljük meg egyből a csatornát. A talajtömörödésnek idő kell, a megbolygatott talaj süllyedhet még a következő hetekben. Érdemes minden dokumentumot eltenni, mert jól jöhetnek, ha gond lépne fel a jövőben.

A csatorna csere árai és költségeiről

Ezeket, csak az alapos felmérés után lehet meghatározni, itt nem lehet rezsióradíjat vagy folyóméter díjat kalkulálni. Egyet érdemes azért leszögezni, jobban jár a megrendelő, ha csak a sérült szakasz lesz kicserélve, mint az egész csatornahálózat. A költségeket befolyásoló tényező a következők lehetnek.

1. Milyen hosszú szakaszt kell cserélni?
2. Szükség van-e árokásó munkagépre?
3. Milyen a talajszerkezet, ahova az új csatorna menne?
4. Miből készüljön az új csatorna?
5. Milyen átmérővel készüljön az új csatorra?
6. Hány tisztító pont vagy akna kerüljön beépítésre?

Hol dolgozik vízvezeték szerelő csapatunk?

Csatorna szerelés, csatorna fektetés, lefolyócső csere – Budapesten
I. kerület – Vár, II. kerület, III. kerület – Óbuda, vízszerelő – IV. kerület – Újpest, V. kerület – Lipótváros, VI. kerület – Terézváros, VII. kerület – Erzsébetváros, VIII. kerület – Józsefváros, IX. kerület – Ferencváros, X. kerület – Kőbánya, XI. kerület, XII. kerület, XIII. kerület – vízszerelés – Újlipótváros és Angyalföld, XIV. kerület – Zugló, XV. kerület – Rákospalota és Újpalota, XVI. kerület – Mátyásföld és Szentmihály, XVII. kerület, XVIII. kerület, XIX. kerület – Kispest, XX. kerület – Pesterzsébet, XXI. kerület – Csepel, XXII. kerület – Budafok, XXIII. kerület – Soroksár.

Csatorna szerelés, csatorna fektetés, lefolyócső csere – Pest Megyében
Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Csömör, Dunaharaszti, Dunakeszi, Érd,Fót, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Kistarcsa, Mogyoród, Monor, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Szigetszentmiklós, Sződ, Telki, Üröm, Vác, Vecsés, Veresegyház, Aszód, Maglód, Isaszeg, Pécel.

Amiben számíthat csatorna szerelő kollégáink segítségére:

– csatorna rendszerek javítása épületen kívül és belül
– szennyvízvezetékek cseréje, kültéren és beltérben
– esővíz vezetékek felújítása és cseréje
– új csatorna csatorna hálózat fektetése
– tervezést, anyagbeszerzés, kivitelezés
– szennyvíz aknák tisztítása
– visszacsapó szelepek beépítése
– tisztító szemek beépítése

Képek különböző csatorna sérülésekről és javításokról

4.3/5 - (58 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma