A vízvezeték szerelő telefonszáma

WC. tartály hibák és szerelésük

A WC. tartályokról

Talán kezdjük azzal, hogy többféle WC. tartály típus létezik, de fő funkciójuk megegyezik, a WC. csésze tartalmát a tartályban tárolt vízzel leöblíteni, mind ezt úgy, hogy az öblítő víz töltése és szinten tartása automatikus legyen. Léteznek külső és falsík mögé épített WC. tartályok. A külső WC. tartályok lehetnek alacsony, közép magas és magasa szerelésűek. De, bármilyen formájú és méretű tartályról is legyen szó, a belsejükben két fő szerkezeti elem található, a töltő szelep és a leeresztő szelep.

WC. tartály töltő és leeresztő szelep

Korábban a magasépítésű WC. tartályok voltak elterjedtek. A tartály anyaga lehetett horgany, porcelán vagy műanyag. Később megjelentek az úgy nevezett monoblokkos WC. tartályok és az alacsony építésű műanyag WC. tartályok. Az utóbbi években nagyon népszerűek lettek a falba épített WC. tartályok.

Gyakori hibaforrások és megoldások

1. A sarok szelep folyik, csepeg vagy eldugult.
Itt nincs mit javítgatni cserélni szükséges a sarokszelepet. Amennyiben házilag cserélnénk, feltétlen zárjuk el a vizet a főelzárónál. Érdemes a legjobb minőségűt választani.

2. A flexibilis bekötőcső az oldalán szivárog vagy a tömítéseknél csepeg.
Amennyiben az oldalán szivárog a flexibilis bekötő cső akkor újra kell cserélni, viszont ha csak a tömítésnél csepeg, akkor elégséges az új tömítés beépítése.

3. Az töltőszelep nem ad vizet vagy nem zár el.
A töltőszelep meghibásodását, gyakran csak a vízkő és egyéb szennyeződések okozzák. A töltőszelep kiépítés után érdemes szétszedni és alaposan megtisztítani, ha szükséges használjunk vízkőoldót. Sok típusú töltőszelephez árulnak már gyári javítókészletet, ilyenkor a gumitömítéseket is érdemes újra cserélni. Ha továbbra sem zár el a töltő szelep, akkor ne kísérletezzünk, vásároljunk újat. Érdemes megvenni a gyárit, még ha drágább is mint az utángyártott, mert a gyári minőség jóval tovább tart.

4. A leeresztőszelep nem zár el.
A leeresztő szelep javítása vagy cseréje gyakran trükkös mutatvány lehet, mert nem mindig könnyű az egység kiszerelése. Az leeresztő szelepet vagy körmök fogják, vagy bajonettzáras megoldással van rögzítve. A meghibásodás oka leggyakrabba a leeresztő szelep tömítésének hibája. Konkrétan az hogy elkopott, deformálódott vagy kikeményedett. Ez cserével könnyen orvosolható. Csak nagyon ritkán szükséges az egész leeresztő szelepet cserélni, mert nem igazán szokott sérülni a műanyag ház.

5. Monoblokkos tartálynál szivárgás tapasztalható a WC. csésze és a tartály között.
A problémát a porcelán tartály és a porcelán csésze közé beépített tömítés sérülés okozza. Ennek a speciális tömítésnek a cseréjébe csak akkor fogjunk bele, ha profinak érezzük magunkat, mert nagyon sok minderre kell figyelni a munka folyamatoknál.

6. Beépített WC. tartály nyomólap vagy vezető pálca törés.
Az alkatrészeket, kár javítgatni, csak a csere jöhet szóba, nem érdemes ragasztani, vagy drótozni, mert nem időt álló magoldások. Csak az nyúljon hozzá aki pontosan tudja mit csinál.

7. A tartály alól szivárog a víz.
Ez az öblítő cső tömítésének hibája okozza. A sarokszelep elzárása után eresszük le a vizet a tartályból. Ezt követően, csavarjuk le a menetes tömítés rögzítőt a tartály aljáról.  Most már hozzáférünk a tömítéshez, ha az öblítőcsövet kifordítjuk a tartály alól. Az új tömítés mindig megoldja a szivárgást.

Geberit WC. tartály öblítő cső szivárgás

8. Szakaszosan folydogál a víz a WC. tartályban
Ez a jelenség is a töltőszelep hibájára (elvízkövesedésére vagy a tömítés elhasználódására utalhat. Ilyenkor érdemes kiszerelni a töltőszelepet, alaposan megtisztítani és ha van kézügyességünk , akkor a töltőszelep tömítéseit cseréljük ki újakra. A képen egy új, töltőszelep lett beépítve a Geberit Natura WC. tartályba.

Új töltőszelep lett beépítve a Geberit Natura WC. tartályba.

Pár év után így néznek ki a főalkatrészek egy WC. tartály belsejében. Elhasználódott leeresztő és töltőszelep a Geberit Natura WC. tartálynál. Sok esetben a műanyag alkatrészeknek még nincs baja, de a gumi tömítések már nem zárnak rendesen.

Elhasználódott leeresztő és töltőszelep a Geberit Natura WC. tartálynál.

Apró trükkök a WC tartály szereléshez

Magas építésű műanyag WC. tartályon mindig legyen rajta a fedele, hogy töltés közben ne tudjon tágulni, deformálódni, mert a fedél hiánya folyamatos töltéshez is vezethet. Régebbi típusú WC. tartályoknál, ahol gömb formájú az úszószelep (Jakab szelep), érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e víz az úszóba, mert ez üzemképtelenné teheti. Gyakori probléma még, hogy kevés vagy túl sok a víz a tartályban. Igazán nincs nagy gond, csak a megfelelő vízszintet kell beállítani a töltőszelepen.

Vízkő és szennyeződések a WC. tartályban

A WC. tartályok belsejét is érdemes 5 évente kitisztítani, mert itt is rengeteg vízkő és szennyeződés rakódhat le.  Egy egyfontos tanács, amennyiben egyénileg szeretnénk WC tartályunkat javítani, kezdjük azzal, hogy a vizet mindig elzárjuk! Ezek után, legyenek megfelelő alapszerszámunk, úgy mint, vízpumpa fogó, villáskulcs készlet, csavarhúzók, valamint megfelelő méretű és minőségű tömítéseink.

Geberit műanyag WC. tartály

Legnépszerűbb WC. tartály márkák

1. Geberit
2. Aqualine
3. Grohe
4. Jika
5. Alcaplast
6. Schell falba építhető WC. tartály
7. Alföldi
8. Styron
9. Dömötör

Beépített WC. tartályok

Egyéb vízvezeték szerelő szolgáltatásaink

Átfolyós vízmelegítő cseréje Budapest
Csatorna visszacsapó szelep beépítése
Dugulás elhárítás lakásban és udvaron
Fagycsap csere Budapest
Falba épített WC. tartály javítás
Gömbcsap szerelés és csere
Kerti csapok javítása Budapest
Komplett lefolyórendszer csere
Komplett nyomóvezeték csere
Lefolyó csövek szerelése és cseréje
Mosdókagyló csere
Mosogató csaptelep csere Budapest
Mosogatógép bekötés Budapest
Mosógép bekötés Budapest
Piszoárok beépítése
Sarokcsap, sarokszelep csere Budapest
Szennyvíz csatorna javítás
Szennyvízszivattyúzás pincéből, garázsból
Szifonok javítása és cseréje
WC. csészék szakszerű cseréje Budapest
WC. tartály javítás és csere Budapest

És végül egy internetes kép. Itt nehéz lesz a tartály szerelése, mert be lett falazva. Igazából a nyomólap helyét sem lehet látni. Lehet, hogy nincs is WC tartály a fal mögött?

Vízvezeték szerelő szolgáltatások Budapest területén és Pest megyében. Beépített WC. tartály szerelés és javítás, csapok, szifonon, WC. tartályok és WC. csészék javítása és cseréje, rövid határidővel. Fagytalanító csapok és visszacsapó szelepek beépítése. Vízvezeték és csatorna rendszerek javítása és cseréje.

Fontos alapfogalmak tisztázása itt  gyakori kérdések a vízvezeték szerelésben.

4.6/5 - (5 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma