A vízvezeték szerelő telefonszáma

Vízvezeték szerelés – gyakori kérdések

Tisztelt Látogató, ebben a bejegyzésben próbáltuk összegyűjteni,  hogy milyen kérdések merülhetnek fel leggyakrabban a vízvezeték szerelés témakörében. Itt most, tényleg csak a leggyakrabban feltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat fogjuk felsorolni.

Vízvezeték szereléshez kell valamilyen végzettség?
Igen, a vízvezeték szerelő tevékenységhez feltétlenül szükséges a államilag elismert szakképesítést adó végzettség és az ezt igazoló oklevél. Ez lehet szakmunkás képzés vagy OKJ tanfolyam képzés is. A szakma hivatalos megnevezése: Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő vagy Víz- és csatornarendszer-szerelő. Önálló TEÁOR száma: 4322 – Víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés.

Honnan a lakó tulajdona a víz vagy lefolyó vezeték egy lakásban?
Társasházakban, általában a „Társasházi alapító okirat” szokta tartalmazni ezeket a fogalmakat. Ha ez nem tartalmazza, akkor, vízvezeték esetében a vízóra utáni szakasz a lakás tulajdonosáé. Lefolyórendszer esetében pedig a falszerkezeten belül lévő lefolyórendszer képezi a tulajdont.

Kell-e nyomáscsökkentő egy lakásba?
Általában nem szükséges. Viszont azon területeken, ahol már gyakran előfordult jelentős víz nyomáskülönbség, ott érdemes beépíteni, így olyan berendezések, például: mint a villanybojler, mosógép, mosogatógép vagy a víztisztítók nem károsodhatnak, még akkor sem, ha a területi ivóvíz szolgáltató az előírtnál jóval nagyobb nyomást enged rá az ivóvíz hálózatra.

Mi a minimális szerszámszükséglete vízvezeték szerelő szakembernek?
Csak nagyon az alapkészletet felsorolva, mely egy hordozható szerszámosládában elfér: mérőszalag, villáskulcs készlet, csavarhúzó készlet, fémfűrész, csővágó, csőfogó és vízpumpafogó, tömítő szalag, tömítés készlet, forrasztólámpa, csőtágítók, peremező, sorjátlanító.

A villanybojler csöpög, javítható?
Egy villanybojler végtelenül egyszerű szerkezet, áll egy víztároló tartályból, egy fűtőszálból, egy anódrúdból, egy biztonsági szelepből és a hőfokszabályzóból, de ennek ellenére sajnos több ponton is csöpöghet. Amennyiben ez a túlfolyó szelepnél van, akkor nincs nagy baj ez könnyen cserélhető. Bonyolultabb, ha az úgynevezett fenéklap tömítésnél folyik a bojler, itt már szakemberre lesz szükség. És nézzük a legnagyobb problémát, elkorrodált, kilyukadt a bojler. Itt nincs javítgatás, cserélni kell a komplett bojlert.

Mekkora erővel kell meghúzni a csőkötéseket, hollandikat, van ere szabály?
Nincs rá előírt szabvány, minden csőkötés más és más feladatot lát el. A kötések (menetek, hollandik) különböző anyagból lehetnek, (műanyag, réz, acél) – ezért más-más a kötés meghúzásának erőssége. Nem mindegy a tömítő anyag típusa sem. Egy szifon hollanderét elég kézzel meghúzni. Azonban egy 4 colos magasnyomású gőz vezeték csatlakozásainak meghúzását, csak szakavatott szerelő végezheti, komoly szerszámokkal.

Az eldugult vízvezetéket hogyan lehet kitisztítani?
Az esetek túlnyomó részében nem a vízvezeték dugul el, hanem a vezetéken lévő szerelvények. Ezek lehetnek, nyomáscsökkentő, vízszűrő, sarokszelep, kombinált szelep, csaptelep vagy a perlátor. Ezen szerelvények tisztítása vagy cseréje szinte mindig megoldja a vízvezeték dugulást. Ritkán, de mégis előfordulhat, hogy a vezetékbe került be valami, akkor szakember végezhet magasnyomású mosatást az ivóvíz hálózaton.

Csöpög a szifon mit tehetek
Csak a legritkább esetben szükséges a komplett szifont cserélni, ehhez már nagy fokú mechanikai sérülés kellenének. Általában az elöregedett tömítések és a rosszul beállított szifoncsövek a felelősek a csöpögésért. Ha nincs nagy gyakorlatunk a szerelésben akkor fotózzuk le a szifont, hogy a szétszedés után könnyebb legyen az összeszerelés. Ezután szereljük le a szifont, tisztítsuk meg az összes elemét. Most rakjuk össze a szifont tömítések nélkül és nézzük meg, hogy nem feszül vagy szorul valahol. Ha minden rendben, akkor az új tömítésekkel ellátott szifont kezdjük el összeszerelni. érdemes a fali lefolyótól, lentről felfelé haladni. Könnyebb dolgunk lesz a tömítésekkel, ha gyengén átzsírozunk minden tömítést a szerelés közben. A kúpos tömítéseknél mindig figyeljük a helyes irányt!

Melyik a legjobb minőségű vízvezeték?
A szakkereskedésekbe forgalmazottak közül mindegyik jó minőségű. Manapság már több modern anyagból is lehet vízvezetékrendszert építeni. Ezek lehetnek: réz cső, műanyag KPE cső, és több rétegű cső. Manapság már ólom egyáltalán, acél és horganyzott acél cső is csak ritkán kerülhet beépítésre. A többrétegű cső jelenleg az egyik legkorszerűbb csőfajta és egyben a legnépszerűbb, mert rendkívül ellenálló és nagyon jól terhelhető. Többnyire öt réteg van egymásra dolgozva, ezek fém és műanyag kombinációja.

A WC. csésze alól folyik a víz?
Ha a WC. csésze alól folyik a víz, akkor egy alsó kifolyású WC. csészéről beszélünk. Amennyiben a nem a víz öblítőcső tömítése a ludas és egyértelműen a csésze talpánál látjuk a vizet, akkor két dologra gyanakodhatunk. Az első, és leggyakoribb eset, hogy az ültető gumi sérült elöregedett vagy sérült, így nem a lefolyórendszerbe folyik a WC. tartalma, hanem egy része a padozatra is folyhat. Hiába a csésze körbe ragasztása, a víz így is utat fog magának találni, sőt így egy ideig a padozatot vagy födémet fogja áztatni. A megoldás a WC. csésze felvétele és új ültetőgumi beszerelése. Nagyon ritkán lehet a fajansz repedése is a vízfolyásért felelős.

Hogyan cserélik ki a lyukas radiátort a szerelők fűtési idényben?
Több megoldás is kínálkozik, a teljes rendszer leürítése nélkül. Az egyik, amennyiben jól zárnak a lyukas radiátor elzárói, akkor a lezárást követően már is cserélhető. Ha nem nem működnek az elzárók, akkor pedig a csőfagyasztás jöhet számításba. Ilyenkor az elzáró előtti szakaszon a csőfagyasztó berendezéssel az előremenő és a visszatérő vezetéket lefagyasztják egy rövid szakaszon. A radiátorcsere így már gyorsan megtörténhet, míg a fűtési rendszert sem kell leereszteni vagy lekapcsolni.

Beépített WC. tartály, házilag szerelhető?
Némi kézügyességet igényel a feladat, de igen szerelhető bármely fajta falba épített WC. tartály. Mivel tucatnyi fajta van forgalomban, ezért a nyomólap is más-más módon szerelhető le. Csak a nyomólap leszerelése után van módunk a WC. tartály belsejében dolgozni. A nyomólap levétele után feltétlen zárjuk el a tartály belsejében lévő sarokszelepet, mielőtt szerelésbe kezdenénk. Mivel minden tartályban két fő egység található, (töltő szelep és leeresztő szelep) így hiba esetén ezen két alkatrész valamelyikét kell cserélni. Mielőtt esetleg internetes vásárlásba kezdenénk, szereljük ki a cserélendő alkatrészt és vigyük el szakkereskedésbe, ahol pontosan megegyező gyári alkatrészt tudunk vásárolni. Ezt azért hangsúlyoztam ki, mert rengeteg olcsó, utángyártott alkatrész is van a piacon, ami csak bosszúságot fog okozni. (Csak így zárójelben jegyzem meg, egy éppen csak szivárgó vízfolyás esetén, lehet a töltőszelep és a leeresztő szelep is hibás, ezért akinek nincs gyakorlata a hiba megállapításban , cserélje ki mind két alkatrészt)

Ha a szomszédban vízvezetéket szereltek, ettől eldugulhatott a mi csaptelepünk?
Röviden, igen. Különösen, régi vízvezeték rendszerek szerelésénél (acél vezeték, horganyzott acélvezeték) annyi lerakódás található a vízvezeték falán és különösen a szerelvényekben, hogy a szerelés következtében ezek leválhatnak. Az ingatlan vízhálózatában ez a lerakódás ott fog legelőször jelentkezni, ahol kinyitották valamelyik csapot. Lehet ez a mosogató, mosdó, kád, zuhany,stb… Amennyiben, szűrőrendszer van beépítve a sarokszelepekbe akkor ezt érdemes tisztítani. Ha ilyen nincs, akkor pedig, az eldugult csaptelep levegődúsítóját (perlátor) érdemes leszerelni és alaposan kitisztítani. Az érzékenyebb háztartási berendezések, mosógép, mosogatógép általában fel vannak szerelve szűrővel a töltőcső csatlakozásnál.

Befagyott a vízvezetékek a házban, házilag kiolvasztható?
Először is nézzük az okokat. Az első és leggyakoribb, okokat nézzük át. Fűtetlenül maradt az ingatlan és nem lett leeresztve a víz. A másik, de ritkább ok, hogy a fagyhatár felett lett lefektetve a vízvezeték és az udvari szakasz fagyott el. Extrém hideg esetén annyira átfagyhat a talaj, hogy még a használatban lévő vízvezeték is elfagyhat. Na de nézzük milyen megoldások létezhetnek a kiolvasztásra. A fűtetlen lakáson vagy a pincén belül egyszerűbb a helyzet, csak folyamatosan fűteni kell és kinyitni a víz csapot, hogy felolvadjon a fagydugó, majd meginduljon a vízáramlás. Az udvari szakasz részleges elfagyásánál, volt aki disznó pörzsölőt vetett be a talaj átmelegítésére.

A tetőtéri lakásban beköltözés óta büdös van, mi az oka?
Amennyiben már a beköltözés óta csatornaszag van a tetőtéri vagy magas emeleti lakásban, akkor biztos, hogy nem dugulás az okozója, hanem gépészeti hibát követtek el a kivitelezők. Itt három dolog lehetséges. Vagy a WC. csésze hermetizáló gumija sérült vagy nincs, vagy valamelyik bűzelzáró alkatrész (padlóösszefolyó, mosdó szifon, mosógép bűzelzáró szifon, stb.) hiányzik vagy rosszul van beépítve. és végül a leggyakoribb eset, hogy a strang szellőző hiányzik. A strang szellőző vezeték beépítése kötelező, bizonyos homlokzat magasság felett. Feladata a vákuum, kiküszöbölése, mely a WC. lehúzás vagy nagyobb mennyiségű víz lezúdulásakor lép fel a lefolyóhálózatban. Ilyenkor a nagy tömegű lezúduló víz képes vákuumot kelteni és a bűzelzárókból kirántani a vizet. Utólag is beépíthető strang szellőző vagy légbeszívó szelep a rendszerbe.

Elromlott a darálós WC. – csak zúg, mit lehet csinálni?
Három oka lehet annak, hogy csak zúg a daráló egység és nem tudja kinyomni a hálózatba a szennyvizet. Az első, hogy dugulás lépett fel a nyomott rendszerben. Itt általában 32, 40, 50 mm-es vezetékekben keletkezett a dugulás. A megoldás vagy lebontjuk ezt a csőszakaszt vagy szakembert hívunk aki gépekkel kitisztítja az eldugult lefolyószakaszt. Második ok lehet, hogy valami olyan tárgy került a darálós WC. szerkezetébe, ami megakasztotta a daráló egységet – ez általában, WC. illatosító, nedves törlő, rongy, ételmaradék szokott lenni. Ilyenkor vagy szétszedjük az egységet és házilag kitakarítjuk vagy szakembert hívunk. A harmadik fő ok lehet, hogy a daráló egység vágó rendszere sérült és nem képes funkcióját ellátni. Ilyenkor feltétlen érdemes szakemberre bízni a hibás egység cseréjét.

A golyós csap folyik az oldalán, ilyenkor cserélni kell vagy felújítható?
A kiváló minőségű és szerelhető, magyar gyártmányú MOFÉM típusú igen, felújítható. A többi kínai, olasz, stb… olcsó golyós csap nem. A felújításhoz nagy segítség, hogy egységcsomagban meglehet vásárolni a komplett felújító készletet. Többféle mértben is kapható a felújító csomag. A készlet tartalma: 3 db „O” gyűrű és 2 db tömítőelem a gömb részhez

Büdös a mosógép mit lehet tenni?
Ellenőrizzük, hogy a mosógép ürítőcsöve rendelkezik-e bűzelzáró egységgel (falba épített vagy külső bűzelzáró szifonnal). Ha itt nincs gond, akkor csak a mosógép alkatrészeiben felszaporodott mikroorganizmusok áraszthatják a büdöset. Ezek különféle gombák és baktériumok, melyek jól érzik magukat a párás meleg környezetben. Amit érdemes megtennünk, lépésről-lépésre. Távolítsuk el a mosogatószer adagolót és teljesen takarítsuk ki, szárazra. A mosógép szűrőjét is érdemes havonta tisztítani. A mosógép dob gumitömítéseit is alaposan takarítsuk ki. Havonta futtassunk le egy tisztítóprogramot, valami fertőtlenítő szerrel. Mosás után feltétlen nyissuk ki a mosógép ajtaját, hogy ki tudjon száradni a gépünk.

Zúg-csattog a vízvezeték vezeték a csap kinyitásakor, mit lehet tenni?
Két fő problémára lehet gyanakodni. Az egyik ok, hogy valamelyik elzáró vagy sarokcsap belső alkatrészei elkoptak, ez lehet a szeleptányér vagy az orsómenet. Ilyenkor cserélni kell az alkatrészt. A másik probléma ami a rezonanciát okozhatja, hogy nincsenek stabilan rögzítve a vezetékek a falban vagy a padláson vagy pincében. Ilyenkor, rö, leszorítással vagy különféle szigetelő anyagok használatával tudjuk csökkenteni a rezonanciát ami fellép a hálózatba a hirtelen vízeresztés következtében.

A kád alól folyik a víz mit csináljak?
Először is az okokat érdemes tisztázni. A leggyakoribb okok a következők lehetnek. Most a dugulást felejtsük el, mert egy szakszerűen összerakott rendszerben, dugulás esetén sem folyhat sehol a víz, maximum nem megy le. Tehát, leggyakrabban a fürdőkád alatt lévő szifon vagy lefolyórendszer részei sérültek vagy elöregedtek. Tipikusan a kád leeresztő krómozott karikájának alsó vagy felső tömítése szokott elmozdulni vagy megsérülni. Ezen kívül a többi tömítés szoktak elöregedni. Ezek lehetnek: a lefolyócsonk lapos tömítése, a kád szifon elemek kúpos tömítése vagy a padlóban lévő lefolyó PVC cső „O” gyűrűje. Ritkán a fürdőkád túlfolyójának tömítései is elmozdulhatnak vagy sérülhetnek.

Nem tudjuk hol vannak a vízvezetékek a falban, hogyan lehet megkeresni?
Amennyiben mi magunk szeretnénk megkeresni a vezetéket a falban akkor fém detektorra lesz szükségünk. Ma már kölcsönözhetünk vásárolhatunk kedvezőbb árú típust. A kölcsönzés előnye, hogy profi eszközt kapunk és a használatát is elmagyarázzák. A keresőfej két mágneses tekercsekből áll. Egy adóból és egy vevőből. A mágneses mező torzulásait figyeli és érzékeli az eszköz. Mivel a fémek torzítják a mágneses mezőt és így a torzulás mértékének függvényében a műszer számításokat tud végezni. Egy ilyen fém kereső mindenféle vezeték helyének meghatározására alkalmas a falban, legyen szó víz, gáz vagy villanyvezetékről.

Folyamatosan elönti a szuterént az esővíz (szennyvíz) mit lehet tenni?
Minden talajszint alatt lévő lakóingatlanba érdemes csatorna visszacsapó szelepet beépíteni. Van ahol van lehetőség a lakáson belül beépíteni a visszacsapó egységet (WC. mögött, kiépített kis aknába) a csatorna szakaszon. Másik megoldás, az hogy a lakáson kívül (általában a szennyvíz aknába) szereljük fel a lakás főlefolyó csövére a visszacsapó szelepet. A visszacsapó szelep működési elve a következő: ha az utcai csatornarendszer már nem képes elnyelni a nagy mennyiségű esővizet akkor ez a víztömeg az alacsonyan fekvő csatorna rendszerek felé kezdene vissza áramlani. Visszacsapó szelep ilyenkor automatikusan működésbe lép és lezárja a csatorna szakaszt. Évente, érdemes kitisztítani és karban tartani a szerkezetet.

A karos csaptelep csöpög, ez is javítható?
Igen javítható, de szerszámokat és szakértelmet igényel. Az egy karos kerámiabetétes csaptelepek, az újabb generációt képviselik a vízcsapok között. Élettartamuk hosszú, de a vízkő és a folyamatos használat következtében a súrlódó alkatrészek itt is megkopnak az évek folyamán. Szerencsére a szerelvény üzletekben beszerezhető a komplett javítókészlet. Minőség és méret függvényében, 3-8 ezer forintért tudjuk megvásárolni. A ki és beszerelésnek csak akkor fogjunk neki, ha megfelelő szerszámokkal és érzékkel rendelkezünk.

A vízművek is végez vízvezeték szerelést?
Nem végez. A területileg illetékes ivóvíz szolgáltató nem végez az ingatlanon belül semmilyen vízvezeték szerelést. A vízmű partnercégei is a szolgáltató megbízásából csak a főmérő és mellékvízmérő cseréjére jogosultak. Jogosultságuk alapja, hogy minősített, engedéllyel ellátott szakemberek, mivel plombával lezárt, hitelesített eszközöket építenek be és ki. Ingatlanon belül privátban kell találnunk vízvezeték szerelőt.

Elromlott a WC. tartály a bérelt lakásba, kinek a feladata a javítás?
Ideális esetben a „Bérleti szerződés” vagy megállapodás tartalmazza a tulajdonos és a bérlő karbantartási feladatait a lakóingatlanban. Amennyiben nem, akkor egy ilyen beépített egység, mint WC. tartály javítása, általában a tulajdonos feladata szokott lenni. Normális viszony esetén a bérlő és a tulajdonos, közösen szokta állni a felmerülő költségeket. Ilyenkor gyakran merül fel a kérdés: mi a rendeltetés szerű használat? És ez mikre vonatkozik? Egy kiégett izzó cseréje, például a bérlő feladata, Egy elromlott fűtőberendezés javítása viszont a tulajdonos feladata. A legjobb, ha előre tisztázva vannak a jogok és kötelmek.

Érdemes vízszűrőt beépíteni egy lakásba?
Különböztessük meg az eszközöket, mert sokszor fogalmi zavarok vannak. Nem mindegy, hogy központi vízszűrőről, víztisztítóról vagy vízlágyítóról beszélünk. Az eredeti feltett kérdésre a válasz igen, és ez a legolcsóbb berendezés, ezért most a többire nem is térünk ki. A központi vízszűrő legjobb helye, közvetlen a vízóra után van. Így az egész ingatlan, minden vízvételi helyén már meg szűrt vizet vételezhetünk. A klasszikus vízszűrő, nem igényel elektronikát, mozgó alkatrészeket vagy vegyszereket. A berendezésbe a vízszűrést rozsdamentes acélháló vagy szilikát szűrő végzi, akár 20-80 mikron lebegő szemcseméretig. A szűrőt első sorban a az ivóvíz hálózatba bekerült: rozsda, homok és szerelési anyagok felfogására szokták beépíteni. a jobb darabok könnyen szerelhetőek és tisztíthatók, akár házilag is.

Lehet otthon víznyomást mérni házilag?
Igen, szerszám és szakértelem szükséges hozzá. Amennyiben képesek vagyunk megbontani vízvezeték hálózatunk valamelyik elemét, (általában ezt a sarokszelepnél érdemes) akkor a ide már fel tudunk csatlakoztatni egy 1/2-os nyomásmérőt. Jöhet egy flexi cső és némi átalakító idom, ha szükséges. Ez a mérőeszköz nem túl drága és elég pontosan mutatja a hálózat nyomását. Néha valóban szükség lehet a víznyomás mérésre, ha erősen ingadozó a szolgáltatótól beérkező ivóvíz nyomása és ez kárt tehet a berendezéseinkbe.

Csaptelep beszerelésénél mire kell figyelni?
Először is arra, hogy csak jó minőségű csaptelepet vásároljunk, ilyen például a MOFÉM csaptelep. Egy olcsó kínai csaptelep sok bosszúság forrása lehet. Ezért a jó minőségű termékkel könnyebb dolgozni és tovább is tart. A példa kedvéért legyen egy mosogató csaptelep beszerelése. Talán a legfontosabb, hogy a konyhapulthoz tökéletesen, erősen tudjuk rögzíteni, ezt sokszor csak speciális méretű (vékony falú, hosszított) csőkulccsal tudjuk elvégezni. Fontos még, hogy a csaptelepből kiálló flexibilis csöveket nagyon precízen kössük be a sarok szelephez. Igény esetén használjunk két villáskulcsot, az ellentartás végett, nehogy megtekeredjen a flexicső, mert sérülhet. Erre akkor lehet szükség, ha a csaptelep vezetéke nem ér el a sarokszelepig, és toldócsőre van szükség. Minden kötést érdemes vékonyan bezsírozni.

A WC. tartály aljából miért folyik a víz?
Amennyiben biztosan be tudtuk határolni a vízfolyás helyét, és ez a tartály alja, akkor tömítési probléma lesz. Teljesen mindegy, hogy magasra szerelt, középmagas, vagy csésze mögötti tartályról beszélünk. Mindegyiknék van egy gumitömítés a WC. tartály és az öblítőcső között. Ezt a gumitömítést általában egy menetes hüvely szorítja a WC. tartály menetvég és az öblítőcső végéhez. Szivárgás, csepegés esetén a menetes záróelemet tekerjük le, fordítsuk ki az öblítőcsövet és cseréljük ki a tömítést. Két jó tanács, a szerelés előtt zárjuk el a vizet a tartályba és eresszük le a vizet, így nem fog váratlanul ránk zúdulni a tartály tartalma. Második tanácsként, itt is érdemes finoman megzsírozni az illeszkedő alkatrészeket.

Vízvezeték szerelés – Gyakori kérdések és válaszok a szakembertől.

5/5 - (2 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma