A vízvezeték szerelő telefonszáma

Gyenge vízöblítés

Gyenge vízöblítés

Már több bejegyzésben is foglalkoztunk a dugulások kialakulásának okával és kihangsúlyoztuk az elégtelen mennyiségű vízöblítés szerepét, mint a dugulások kialakulásának egyik fő okozóját. A kevés öblítővíz mennyiségnek számtalan oka lehet. A későbbiekben ezt részletesen sorra vesszük. Otthonunkban több vízvételi forrás található, amik alatt lefolyórendszer is üzemel. Ezek leggyakrabban a következők lehetnek: mosogató, WC., kézmosó, zuhany, fürdőkád, padló összefolyó, bidé. Minden egyes lefolyó a várható öblítővíz mennyiségre és a szennyvíz típusára van méretezve. Tehát míg egy kézmosó lefolyó vezetéke maximum 5-10 liter/perc folyadékmennyiségre lett méretezve, addig egy WC. lefolyóvezetéknek akár 100 liter/perc vízmennyiséget is képesnek kell bírnia.

A tökéletesen üzemelő csatornahálózat méretezésének legfőbb szempontjai: talaj vagy falazat tömörsége, megfelelő átmérőjű lefolyócső rendszer, szabványos lejtés méretek betartása, lágy ívek és iránytörések alkalmazása. És ezek csak az alap adatok, ne is mennünk bele az ipari lefolyórendszereket érintő, talajmozgás és statikai együtthatók valamint a szennyízszállítás sebesség és szennyvíz fajsúly összefüggéseibe.

Ezek ismeretében feltételezzük azt, hogy egy átlagos otthonban, szakszerűen lett kiépítve a szennyvízhálózat, de még is időnként felüti a fejét itt-ott a dugulás. Tételezzük fel, hogy semmi olyan dolog nem kerül a lefolyóba ami nem oda való (méteres hajszálak a kádnál, tamponok és nedves törlők tömkelege a WC.-be, vagy rengeteg ételmaradék a mosogatóba). De, akkor miért alakulhat ki mégis a dugulás?

A kevés öblítővíz mennyiségétől!
Azt hiszem nem szorul magyarázatra, ha bármilyen szennyezett víz kerül a lefolyóba csak a megfelelő mennyiségű vízöblítés fogja tudni elszállítani a kültéri kommunális szennyvízhálózatba. Most, vegyük sorra a csekély mennyiségű öblítővíz leggyakoribb okait:

1. Alacsony a beérkező víznyomás a bejövő hálózatból.
2. Alulméretezett nyomóvíz vezeték.
3. Dugulás a vízvezeték rendszerben.
4. Elvízkövesedett elzárók és sarokszelepek.
5. Meghibásodott, leragadt elzárók.
6. Rosszul beállított WC. tartály úszók.
7. Rosszul beállított automata WC. szelepek.
8. Eltömődött perlátor dúsítók.

És, hogy mik lesznek a megoldások? Sokszor költséges is lehet, de ha szükség van rá, akkor egy-egy vezetékrendszer cseréje vagy a tönkre ment elzárok, szelepek cseréje. A WC. tartályoknál és automata szelepeknél pedig nagyobb vízkapacitás beállítása.

Ezen problémák jelentős része könnyen orvosolhatók vízvezeték szerelő szakember bevonásával.

5/5 - (1 vote)
A vízvezeték szerelő telefonszáma