A vízvezeték szerelő telefonszáma

Csőtörés javítás és csőrepedés elhárítás

Csőtörés javítás és csőrepedés elhárítás
Csőtörésre felkészülni nem lehet, még annak ellenére sem, hogy legtöbbször nem véletlenül következik be. Annak, hogy a csövekből elkezd szivárogni vagy akár ömleni a víz, számos oka lehet, de annyi biztos, hogy a cső károsodása miatt történik. Az elöregedett csövek rozsdásodására és kilyukadására a műanyag csövek elterjedésétől vártuk a megoldást, de mára kiderült, hogy szinte mindegy, miből készül a vízvezeték, a csőtörés így is, úgy is az egyik leggyakoribb káresemény.

Csőtörés

Csőtörésre utaló jelek

Bár a csőtörés kialakulása hosszú folyamat végeredménye, a legtöbbször csak akkor lépünk közbe, mikor a baj már megtörtént. Talán figyelmen kívül hagyjuk, hogy vizesedni kezd a mennyezet vagy a padló. Eleinte nem törődünk a kis folttal, de amikor már áll a víz a konyhában vagy a fürdőszobában, akkor nincs, akit ne sokkolna a tény, hogy márpedig itt csőtörés van. Persze, az sem biztos, hogy szemmel látható jelek árulkodnak róla, hogy a víz valahol elszivárog. Rejtett csőtörésnél általában a megnövekedett vízszámla vagy az alacsony víznyomás kelti fel a tulajdonosok gyanúját. Amint felmerül a csőtörés lehetősége, cselekedni kell, hiszen a halogatással, a felesleges várakozással csak magunknak ártunk és a javítás költségeinél nagyságrendekkel nagyobb kiadást kockáztatunk. Ez pedig biztosan nem áll érdekünkben.

Mi okozza a csőtörést?

Csőtörés ellen lehet is védekezni meg nem is. Sajnos, csak a legritkább esetekben megelőzhető, hiszen az évtizedekkel ezelőtt lefektetett csövek rendszeres ellenőrzését és karbantartását, meghibásodás észlelése esetén a cseréjét elvárni a lakástulajdonosoktól elég életszerűtlen volna. Természetesen létezik a módja megelőzésnek is, pl. a csövek szakszerű lefektetése és összeillesztése. A kivitelezési hibákból adódó csőtörések sajnos gyakoribbak, mint gondolnánk. A vezetékek anyaga is befolyásolhatja, hogy mekkora eséllyel kell szembenéznünk egy csőtöréssel. Sokáig a műanyag csöveket tartották a legmegbízhatóbbnak, ám mint kiderült, hőtágulás és szilárdság tekintetében is hagynak maguk után kívánnivalót.

Ezzel szemben az acélcsöveket egyik sem fenyegeti, a rézcső élettartama is tartós, de napjainkban a polietilén csövek váltak a leginkább elterjedté, melyek sok tulajdonságukban lekörözik a rézcsöveket is, pl. nem áll fenn náluk a szétfagyás veszélye. Az ólomcsövek a leginkább hajlamosak a csőtörésre, már csak élettartamuknál fogva is, hiszen ezeket csak a 20. század közepéig használták. Ha régi épületben lakunk, a csöveket ezért és egészségünk érdekében is érdemes ellenőriztetni, hiszen az ólom komoly problémák forrása lehet.

A vízvezetékek folyamatos használatában vannak, gondoljunk csak a szennyvízvezetékre, az ivóvizet szolgáltató nyomóvezetékre, a fűtés és a klíma vezetékeire. A földbe fektetett vascsöveket a rozsda szó szerint megeszi, és hiába a végtelenségig tartós kötés, bizony kilyukadnak. Műanyag csöveknél általában gyártási hiba okozza a problémát, ez az, amit még a csöveket lefektető szakember sem láthat előre.

Ezeken a tényezőkön kívül a dugulás, a fagyás és a gyökérbenövések is gyakran okai a csőtöréseknek. A fagyás elsősorban a fűtetlen helyiségben lévő csöveknél fordul elő, mint a pince, a padlás vagy az ősszel magukra hagyott nyaralók. A gyökérbenövéseket megelőzhetjük azzal, hogy vízvezetékek közelébe nem ültetünk később terebélyes gyökérzetet eresztő fákat, de a már meglévő fák gyökereit természetesen nem tudjuk szabályozni. A dugulás a csőtörés kiváltó okai közül a legkönnyebben megelőzhető eshetőség, hiszen csak rajtunk múlik, hogy mit engedünk a lefolyóba a konyhában és a fürdőben.

A csőtörés megszüntetése

Ha már nyakunkon a baj és a megelőzés legfeljebb késő bánat, egyetlen cél lebeghet a szemünk előtt: a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban megszüntetni a csőtörést. Első lépésként a vizet kell elzárni a házban, mégpedig a központi vízzárónál. A főcsap mellett a bojler kikapcsolását se felejtsük el, mert víz hiányában kiéghet a pumpája.

Innentől kezdve a feladatot legjobb a vízvezeték szerelő szakember kezébe adni. A vízvezeték szerelő tudja felderíteni a csőtörés pontos helyét, melynek egyik legegyszerűbb módja a szakaszolás. Nyomóvezetékben bekövetkezett csőtörésnél alkalmazhatjuk ezt a módszert, ha a hálózat egyes szakaszait külön le lehet zárni csapokkal. Ha ez nem járható út, akkor a nyomvonal keresés következik, hogy meg lehessen állapítani, pontosan hol futnak a föld alatt a csövek. Gyakran ugyanis problémát jelent, hogy a korábbi tulajdonosok végezték a vízvezeték kialakítását, a jelenlegi lakók pedig nem tudják, hol futnak a csövek a falakban vagy a földben.

A vízvezeték szerelő akusztikus keresést is bevethet, melynek során az elszökő víz hangját méri be egy műszerrel. Ahol a leghangosabb, ott van a csőtörés vagy csőrepedés. Egy másik eszköz, amivel a mai modern vízvezeték szerelők fel vannak vértezve, a hőkamera. Ez nem csak az ő munkájukat könnyíti meg, de azokon is segít, akik elszenvedői a csőtörésnek, hiszen lehetővé teszi a falbontás elkerülését. Hőkamerával a padlóban és a falakban futó vezetékeket tudják feltérképezni, általában központi fűtés és padlófűtés esetén alkalmazzák.

A kamerás csővizsgálat szintén egyre elterjedtebb módszer, mégpedig a szennyvízcsőben bekövetkezett csőtörés felderítésére. Feltétele az, hogy a cső legalább 4-5 cm átmérőjű legyen, hogy a kamera akadály nélkül tudjon haladni benne. Ezzel az eszközzel a még dugulást nem okozó, de annak esélyét már nagyban megnövelő lerakódások is felfedezhetők, ezzel tehát nemcsak a duguláselhárítást, de a megelőzést is segíti.

Érdekesség

Vízvezeték szerelő szakembereink megállapításából kiderült, hogy a csőrepedések és szivárgások jelentős része nem a lefektetett szál csöveken keletkeznek leggyakrabban, hanem a csőkötések, elzárók és idomok környékén.

Csőtörések felderítése Budapesten és Pest megyében rövid határidővel. Vízvezeték szerelő szakembereink gyorsan, garanciával vállalnak lakáson belül és épületen kívül vízvezeték és csatorna javítást és csőtörés megszüntetést.

4.6/5 - (5 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma