A vízvezeték szerelő telefonszáma

A vízszerelő

Ahogyan mindenkinek van háziorvosa, úgy minden háznak, lakásnak is kellene, hogy legyen egy vízszerelője, aki kívül-belül ismeri az épület vízvezetékrendszerének meghatározó tulajdonságait és sajátosságait, probléma esetén pedig azonnal értesíthető és megbízhatóan végzi el a szükséges javításokat. Mondják, napjainkban nagyon nehéz jó szakembert találni. Márpedig otthonunk különböző rendszereinek karbantartását és szerelését nem bízhatjuk akárkire. Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha egy dugulást csak félig-meddig hárítana el a vízszerelő vagy a csőtörést csak átmenetileg tudná megszüntetni. A vízvezeték szerelő szakmája összetett, sok esetben jóval bonyolultabb, mint amilyennek tűnik. A technológiák fejlődésével ráadásul ebben a szakmában is hatalmas változások következtek be az elmúlt években, ezekkel lépést tartani pedig muszáj, ha a vízvezetékrendszer problémáira hathatós megoldást szeretnénk találni.

Egy-két fotó a vízszerelők tevékenységéről

Ha csöpög a csap vagy eldugult a mosogató, már vesszük is elő a fogót, szereljük szét a szifont, megpróbálunk mindent bevetni, hogy házilag hárítsuk el a meghibásodást. De ez nem minden esetben működőképes. Kisebb munkákat természetesen saját kezűleg is lehet végezni a csapokon, lefolyókon, de egy komolyabb dugulást, csőtörést, nem beszélve a vízvezeték rendszer kiépítéséről vagy a csatorna javításáról, már érdemes a vízszerelőre bízni. A szaktudás hiánya olyan komoly gondokat okozhat, hogy egy kis meghibásodásra is vagyonokat költhetünk később, csak azért, mert meg akartuk úszni a vízszerelőt.

Gyakori, hogy már csak akkor hívják a vízszerelőt, mikor a házi praktikák, a különböző ügyeskedések véglegesen csődöt mondtak és a kezdeti meghibásodásból jóval nagyobb galiba lett. Talán egy mosógép vagy mosogatógép bekötése saját kezűleg is kivitelezhetőnek tűnik, de ha pár nap múlva elkezd a készülékekből folyni a víz vagy egy idő után bűzt árasztanak magukból, megbánjuk, hogy nem bíztuk a dolgot a vízszerelőre. Fogadjuk el, hogy nem értünk mindenhez!

A vízvezeték szerelő hatáskörébe tartozik az egész ház és a kert vízhálózata, kezdve már a csőrendszer megtervezésétől egészen a vizesblokkok kiválasztásáig és bekötéséig. Ahhoz, hogy egy épület vízhálózata az utolsó lefolyóig kifogástalanul üzemeljen, szakmai hozzáértésre van szükség és persze tapasztalatra, amivel laikus nem rendelkezhet. Egy jól dolgozó vízszerelő viszont számtalan problémán és annak megoldásán túl van már, rendelkezik a szükséges ismeretekkel az alkalmazható technikákról és eszközökről, képes különbséget tenni az alapanyagok között, figyelembe véve a helyszín adottságait is.

Legyen az nagyobb munka, mint pl. beázások felderítése és elhárítása, csőtörés vagy csatorna javítás, vagy olyan kisebb munkák, mint a csap megjavítása vagy vizesblokkok bekötése, a legjobb döntés vízszerelő segítségét kérni. Természetesen minden szolgáltatás pénzbe kerül, de nem mindegy, hogy egy precízen és eredményesen elvégzett munkáért fizetjük ki az adott összeget, vagy a saját kezűleg végzett, legfeljebb rövidtávon hatékony ügyeskedéseink miatt költjük el. Mivel a vízszerelők akár az apróbb karbantartási feladatokat is elvégzik, ne hezitáljunk felhívni őket, ha vízzel, vízhálózattal kapcsolatos feladat vagy probléma adódik az otthonunkban.

Na, ne Őt válasszuk, mert…

És végül egy érdekesség: a „vízszerelő” szó teljesen értelmetlen, mert a vízen nincs mit szerelni, ellenben a vízvezetéken már van mit szerelni. Ezért helyesen „vízvezeték szerelő” a szakma helyes megnevezése.  A gond azzal van, hogy a lakosság körében már évtizedek óta ez a helytelen kifejezés vált népszerűvé, és ezt egyik-napról a másikra nehéz lesz megváltoztatni.

4.8/5 - (15 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma