A vízvezeték szerelő telefonszáma

A kerti csap téliesítése

A kerti csap téliesítése
A hideg idő közeledtével ideje figyelni az előrejelzéseket, hiszen a kerti csapokat a mínuszok komolyan veszélyeztetik. Az őszi kerti munkák végeztével a használaton kívül maradt csapokkal még van teendőnk, fel kell őket készíteni a télre, hogy jövő tavasszal újra használatba vehessük őket.

Fontos a téliesítés
Fontos a téliesítés

Sokan megfeledkeznek róluk, pedig a kerti csapokat minden évben téliesítenünk kell. Ha a bennük rekedt víz megfagy, az szétfeszítheti a vezetéket és magát a csapot is károsíthatja. Az emiatt elfolyó víz tetemes mennyiséget adhat hozzá a valódi vízfogyasztásunkhoz, hiszen sokszor már későn vesszük észre a szivárgást. Ezért anyagi érdekünk is erősen fűződik ahhoz, hogy a kerti csapokat téliesítsük.

Maga a feladat egyszerű, néhány lépésből áll, nem kell hozzá vízvezeték szerelőt hívni, saját kezűleg is elvégezhetjük. Először zárjuk el a vizet az aknában, ami a kerti csap ellátását biztosítja. Majd nyissuk ki a kerti csapot és várjuk meg, míg a csőben lévő összes víz kifolyik belőle. Ilyenkor jellegzetes, szörcsögő hangot hallunk, ami jelzi, hogy a vezeték vízmentessé vált, a víz helyét a levegő váltotta fel benne. De a csapot ezután se zárjuk el, hiszen a biztonság érdekében egész télre nyitva kell, hogy maradjon. Amennyiben a csap csöpögése megáll, biztosak lehetünk benne, hogy jól sikerült elzárnunk a vizet, ha nem, akkor szakember segítségével járjunk utána a meghibásodásnak.

Elfagyott gömbcsap
Elfagyott gömbcsap

Amennyiben a kerti csaphoz locsolócső vagy öntözőrendszer is volt csatlakoztatva, azok víztelenítését külön végezzük el. A kerti csap elzárásával a víz utánpótlása megszűnik ugyan, de az öntözőrendszerben és a slagban még biztosan maradt víz, ami szintén megfagyhat, erről se feledkezzünk el. A kerti csapot és a hozzá tartozó egyéb vizes berendezéseket akkor vegyük újra használatba, mikor tartós fagyokra már biztosan nem számíthatunk.

5/5 - (2 votes)
A vízvezeték szerelő telefonszáma